Hlavní obsah

Nejlepším ligovým střelcem na světě je Alves z Heerenveenu

BONN

Brazilský fotbalový útočník Afonso Alves z nizozemského Heerenveenu byl v pondělí vyhlášen nejlepším světovým střelcem v prvoligových soutěžích. Podle údajů Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) dal v uplynulém ročníku 34 branek v 31 utkáních a těsně předčil Chorvata Eduarda da Silvu.

Článek

Ten před svým letním přestupem do londýnského Arsenalu rovněž nastřílel za Dinamo Záhřeb 34 gólů, ale potřeboval na to o jeden zápas víc.

Ke vstupu mezi elitní padesátku bylo potřeba alespoň 20 tref, nejlepší střelec minulého ročníku české ligy Luboš Pecka se v mladoboleslavském dresu trefil šestnáctkrát.

Alves je už desátým Jihoameričanem za sebou, který titul světového krále střelců získal. Do první desítky jinak příliš renomovaných jmen neproniklo; výjimkou je jen devátý Francesco Totti z AS Řím, který se v italské lize trefil šestadvacetkrát.

Výsledky:
1. Alves (Braz./Heerenveen) 34, 2. Eduardo (Chorv./Dinamo Záhřeb) 34, 3. Lipartov (Rus./Trans Narva) 30, 4. Genov (Bul./Lokomotiv Sofia) 27, 5. Villanueva (Chile/Audax Italiano) 27, 6. Israel Silva (Braz./CSD Xelaju) 26, 7. Jančevski (Mak./Kumanovo, Čepčište) 26, 8. Lukšys (Lot./Panevežys) 26, 9. Totti (It./AS Řím) 26, 10. Hamilton (Sev. Ir./Glentoran Belfast) 25.

Reklama