Hlavní obsah

Soukup: Kdybych nevzal nabídku Egypta, mohl bych jednou litovat

Miroslav Soukup, asistent trenéra u české jednadvacítky, ověnčený stříbrem z mistrovství světa dvacetiletých z Kanady, usedne na lavičku egyptské reprezentace do dvaceti let. S ní si zopakuje účinkovaní na MS, jež se příští rok koná právě v Egyptě. „To, že egyptská strana byla ochotna čekat tři čtvrtě roku na můj příchod mě utvrdilo v přesvědčení, že o moje působení stojí,“ vyjádřil pro Sport.cz zájem nového zaměstnavatele Soukup.

Článek

Jak se to stane, že je český trenér oslovený s nabídkou trénování egyptské reprezentace do dvaceti let?

Já jsem byl oslovený hned po finále v Kanadě. Už tenkrát mi egyptský generální sekretář nabídl místo hlavního trenéra u egyptské dvacítky, abych je připravil na nadcházející mistrovství světa, které pořádá právě Egypt.

Proč jste se tedy nerozhodl přijmout tuto nabídku už v létě?

Situace byla daleko složitější. Měl jsem v Brně čerstvě podepsanou smlouvu na rok a současně jsem slíbil i Víťovi Lavičkovi, který mě požádal, abych mu dělal asistenta u jednadvacítky, že s ním začnu kvalifikační cyklus o postup na mistrovství Evropy.

A oni tedy s nabídkou přišli ještě jednou?

Nečekal jsem, že počkají půl roku a budou o tom jednat dál. V listopadu mě tedy oslovili znovu s tím, že jejich zájem trvá a jestli bychom se k jednání nevrátili. Myslím si, že jsme s jednadvacítkou dojeli úspěšně podzimní cyklus, teď je půlroční přestávka a nehrají se žádné kvalifikační zápasy, z toho důvodu se mi bude odcházet lépe.

Zmínil jste českou jednadvacítku, jak vidíte její šance na postup na ME?

Přestože skupinu vedeme, tak nám k úplné spokojenosti chybí o dva body více z Arménie. To bychom byli asi daleko spokojenější. Myslím si, že je skupina rozehraná velmi dobře, pořád máme šanci hrát o první a druhé místo. Věřím, že máme takový bodový zisk, že pokud získáme z posledních dvou utkání čtyři body, tak nám účast v baráži nemůže utéct.

Čím myslíte, že jste egyptskou stranu zaujal?

Jelikož zástupci Egypta neměli svůj tým na MS dvacítek v Kanadě, tak tam jen pozorovali dění kolem a sledovali cestu, kterou šla naše dvacítka nahoru. Když jsem se jich potom ptal, co je vedlo k tomu, že oslovili mě, tak mi odpověděli, že měli samozřejmě vyhlédnutého španělského a portugalského trenéra. Řekli mi, že španělští trenéři pracují s daleko kvalitnějším potenciálem hráčů, ale že nemusí být tak dobří trenéři. Jim se zdálo, že jsme neměli nejlepší tým, ale udělali jsme s ním nejlepší výsledek. A to je prý zaujalo více, jak kvalita trenérů ze Španělska.

Egypt je pro člověka ze střední Evropy hodně exotická země, nemáte obavy z adaptace na tamější kulturu a zvyky?

Káhira je 16-timiliónové velkoměsto a určitě to je něco jiného než Praha. Počítám s tím, že mentalita je jiná. Ale na druhou stranu, kdyby to člověk nezkusil, tak toho může jednou litovat. Pro mě je ta nabídka hodně zavazující a ojedinělá. Navíc jsem ji vzal, protože jsem žádnou jinou konkrétní z Česka neměl. Nikdy jsem se navíc netajil tím, že bych chtěl působit jako hlavní trenér.

Co vůbec víte o síle egyptského fotbalu?

Poté co v předloňském roce egyptský národní tým vyhrál Africký pohár v konkurenci Nigérie, Konga, Pobřeží slonoviny a ostatních afrických týmů, to ukazuje velkou sílu. Myslím si, že to je jen klišé, že africké týmy nedosahují dobré kvality. Představme si, že v losu mistrovství světa dostaneme Nigérii, já si myslím, že by jí určitě žádný trenér nechtěl.

Už víte přesně, jak bude probíhat vaše působení u egyptské dvacítky?

Práce reprezentačních trenérů je tam trochu jiná. Pravidelně každý měsíc je tým deset až dvanáct dní společně na různých srazech, buď v Egyptě a nebo v zahraničí. Liga je tomu uzpůsobená, aby závěr měsíce mohli být hráči k dispozici. Nepůjde jen o typickou práci sledování.

Jaké tedy máte cíle v novém angažmá?

Jeden velký cíl je splněný bez mého přičinění, Egypt je pořádající zemí mistrovství světa, čili já se podruhé za sebou dostanu na tento šampionát. Cíle jsou vysoké, Egypťané dělají vše pro to, aby úspěch byl. Určitě bychom si všichni přáli minimálně účast v semifinále.

Víte, kam s týmem zavítáte do zahraničí?

Do termínu šampionátu navštívíme Jižní Ameriku, Argentinu, Brazílii, potom asijské země Japonsko, Korea, dále se střetneme s mužstvy z Afriky a také s některými týmy z Evropy. Za tu dobu poznáme spoustu možných soupeřů na mistrovství světa.

Nepočítáte tedy s návštěvou České republiky v rámci nějakého přátelského utkání?

Tuto možnost zvažujeme se současným trenérem reprezentace do devatenácti let Jakubem Dovalilem, které čeká mistrovství Evropy této věkové kategorie v červenci na našem území. Mohli bychom sehrát poslední přípravu pro českou devatenáctku tady v Čechách.

A co vaše smlouva na pozici asistenta v Brně?

Brno trvalo na tom, abych alespoň do konce dubna zůstal. Dohodli jsme se na kompromisu, že mě uvolní dva měsíce před tím, než mi měla končit smlouva. A to, že egyptská strana byla ochotna čekat tři čtvrtě roku na můj příchod mě utvrdilo v přesvědčení, že o moje působení stojí.

Reklama

Související témata: