Hlavní obsah

Skupina mocných fotbalových klubů G14 skončí

CURYCH

Sdružení osmnácti významných evropských klubů G14 oznámilo, že přestane bojovat s fotbalovými organizacemi FIFA a UEFA. Všechny tři strany v úterý podepsaly memorandum o vzájemné spolupráci. Očekává se, že G14 v současné podobě zanikne a bude nahrazena Asociací evropských klubů, která by měla sdružovat minimálně jeden klub z každé členské země UEFA.

Článek

"Není to krok politický, ale logický," prohlásil po dnešním jednání předseda UEFA Michel Platini. Připustil, že požadavky klubů jako například kompenzace za starty hráčů v reprezentaci jsou odůvodněné. Při mistrovství světa 2006 v Německu zase kluby požadovaly podíl na zisku z turnaje.

Spokojený s dohodou byl i šéf FIFA Sepp Blatter. "Je to významný den. Povedlo se nám začlenit kluby zpátky do fotbalového systému. Navíc jsme vzali v potaz jejich zájmy a zajistíme jim přístup k rozhodovacímu procesu," citovala Blattera agentura SID.

G14 zřejmě zanikne

Nejvyšší muž skupiny mocných klubů Thomas Kruth připustil, že G14 zřejmě zanikne. "Aby se G14 stáhla ze soudních sporů či dokonce zcela rozpustila, musí dohodu ratifikovat její valná hromada," prohlásil Kruth s tím, že představitelé klubů se sejdou 14. února.

Návrh na založení Asociace evropských klubů by měla UEFA podat 21. ledna. Sdružení G14 založilo čtrnáct nejbohatších evropských klubů v září 2000, aby je zastupovalo v jednání s fotbalovými svazy. Nejvíce kontroverze vzbudil spor o finanční náhradu za zranění či pobyt hráčů v reprezentaci. V září 2005 se G14 dokonce rozhodla s FIFA soudit.

Ani rozpuštění G14 ale již probíhající spory nezastaví. Jejich ukončení je podle představitelů sdružení v kompetenci zainteresovaných klubů, tedy belgického Charleroi, francouzského Lyonu a Atlétika Madrid, které žalují svazy ve vlastní režii. G14 jim poskytuje pouze podporu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články