Hlavní obsah

Vítězný debut u anglické reprezentace ukázal Capellovi pozitiva

LONDÝN

Dlouho očekávaná premiéra na lavičce anglické fotbalové reprezentace dopadla pro italského trenéra Fabia Capella vítězně. Ostřílený jednašedesátiletý kouč si pochvaloval, že jeho noví svěřenci působili na hřišti jako jeden tým a dokázali se vyrovnat i s tlakem zaplněného stadionu ve Wembley. Výhra 2:1 v přípravném utkání se Švýcarskem mu prý ukázala mnoho pozitiv, na nichž se dá stavět.

Článek

Capello do Wembley vrátil vítěznou atmosféru, která ze slavného fotbalového chrámu vyprchala po nešťastném závěru evropské kvalifikace s Chorvatskem. Zkušený trenér si premiéru u anglického národního týmu užíval a po závěrečném hvizdu se dokonce ve vítězném gestu zaradoval. "Myslím, že napoprvé jsme hráli velmi dobře. Vytvořili jsme si hodně šancí a ukázali několik dobrých věcí," pochvaloval si Capello.

Přiznal, že byl ze svého debutu trochu nervózní. "Wembley na vás vytváří velký tlak a to samé cítili hráči. Proto byli na začátku nervózní, navíc si myslím, že se jim do mysli trochu vracel ten neúspěch z evropské kvalifikace. Pak ale ze sebe nervozitu setřásli a hráli dobrý fotbal," ocenil italský kouč.

Středeční utkání mu prý ukázalo mnoho pozitivních stránek. "Samozřejmě jsou věci, které potřebujeme zlepšit, ale Švýcaři skórovali ze své první šance, takže jsme toho v utkání neudělali příliš špatně. Bylo důležité vidět, jak hrajeme týmově. Chtěl jsem vědět, zda hráči umějí pod tlakem Wembley podat stejný výkon jako v klubu, a oni to dokázali," liboval si Capello.

Jeho svěřenci byli v hodnocení utkání opatrnější. "Jsme šťastní, že jsme po dvou nebo třech dnech pod novým koučem, kdy jsme opravdu tvrdě trénovali, dokázali vyhrát. Víme však, že můžeme hrát lépe. Capello po nás chce vítězného ducha, ovšem stále nás čeká dlouhá cesta, abychom se dostali tam, kde chceme být," prohlásil Steven Gerrard, který navlékl kapitánskou pásku místo zraněného Johna Terryho.

"Musíme se dostat na vítěznou vlnu a zlepšovat se jako tým. Pak to bude v pořádku," uvedl záložník Tottenhamu Jermaine Jenas. Na duel se Švýcarskem dlouho nezapomene, protože si v dresu Albionu připsal premiérový gól. "Tenhle den si určitě budu navždy pamatovat. Byl jsem překvapený už z toho, že budu hrát, a pak se mi povedlo vstřelit první branku tady ve Wembley a ještě k tomu první v národním týmu," rozplýval se anglický středopolař.

Podobně jako Jenas se mohli cítit Italové, kteří v Curychu potvrdili, že proti Portugalsku umí zahrát. Tým z Pyrenejského poloostrova porazili podesáté z posledních jedenácti vzájemných zápasů. "Tenhle národní tým neskutečně roste. Nechceme prohrávat ani v přípravných duelech, což ukazuje, že jsme vyzrálejší," pochvaloval si zadák Fabio Cannavaro, který tečí Pirlovy střely zařídil druhý gól.

Portugalci opouštěli stadión se svěšenými hlavami

Portugalci opouštěli stadión po prohře 1:3 se svěšenými hlavami, nepomohla jim ani skvělá forma hvězdného Cristiana Ronalda. "Dostali jsme další lekci. Doufám, že se z toho poučíme," řekl roztrpčený portugalský kouč Luiz Felipe Scolari.

Hořkou pilulku museli spolknout také Chorvaté. Kruté vystřízlivění jim po senzační loňské výhře ve Wembley připravilo Nizozemsko, které jim ve Splitu oplatilo porážku ze zápasu o třetí místo na světovém šampionátu v roce 1998. "Přestože přípravné duely jsou brány s rezervou, fanoušci by si našeho vítězství měli všimnout. Chybělo nám mnoho hráčů, musím klukům složit kompliment," liboval si po nečekané výhře 3:0 kouč Marco van Basten.

Ve španělské Málaze nakonec sešlo z přepisování historických tabulek. Sedmnáctiletý barcelonský talent Bojan Krkič těsně před zápasem s Francií, v němž se měl stát nejmladším hráčem, jaký kdy oblékl španělský národní dres, onemocněl. Domácí si tím nenechali prestižní souboj s Francií zkazit a zásluhou branky beka Joana Capdevily zvítězili 1:0. "Porazit Francii vám vždy přinese výborné pocity. Nezáleží, kdo ten gól dal, tohle vítězství je opravdová psychická vzpruha," zářil zadák Villarealu.

Reklama

Související témata: