Hlavní obsah

Policie by mohla požadovat náhradu za zásahy na stadionech

PRAHA

Pokud pořadatelé sportovního utkání nezvládnou situaci na stadiónu a kvůli výtržnostem budou muset přivolat na pomoc policisty, mohla by po nich policie požadovat peněžní náhradu. Počítá s tím návrh nového zákona o policii, který již schválila vláda a který by mohl platit od začátku roku 2009. Zákon, zakotvující reformu policie, zároveň předpokládá, že policisté nebudou při zápasech přímo na stadiónu.

Článek

Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel v úterý ČTK vysvětlil, že policejní jednotky budou v případě rizikových utkání kontrolovat situaci v okolí stadiónů a zajišťovat hladkou dopravu. Přímo na stadión vstoupí až v případě, že by pořadatelé a klubem placené bezpečnostní agentury nezvládali fanoušky vlastními silami a požádali o pomoc. "Policie samozřejmě musí zajistit ochranu veřejného pořádku," zdůraznil Kužel.

Pokud by ke kritické situaci a následnému zásahu došlo kvůli chybě pořadatelů, kteří například podcenili nebezpečí agresivních fanoušků, bude policie po pořadatelích požadovat náhradu vynaložených nákladů. Posouzení, zda situaci opravdu zavinili pořadatelé, by podle Kužela zřejmě záviselo na příslušném obecním úřadě. Ten by také podle návrhu nového zákona mohl zakázat účast diváků na stadiónu, a to až na jeden rok.

Bezpečnostní manažer fotbalového svazu Jaroslav Platil se domnívá, že pokud bude přijat zákon v této podobě, musí následovat normy, které by přesně vymezily, co bude možné považovat za nedostatečné zvládnutí pořadatelské služby.

Policie by ani po přijetí zákona ze stadiónů nezmizela úplně

V rozhovoru pro ČTK řekl, že by byla hloupost, kdyby obecní úředníci mohli jen podle svého uvážení rozhodovat, zda se bude zápas hrát bez diváků. "To je plošný systém trestání všech diváků za jednotlivou skupinu výtržníků. To bychom pak stejným způsobem postupovali také u koncertů či divadelních představení, když tam někdo začne dělat nepořádek?" položil otázku Platil. Dodal, že před uvedením zákona v život bude nezbytné vést o jeho možných dopadech diskusi i za účasti zástupců MŠMT.

Policisté by však ani po přijetí zákona nezmizeli ze stadiónů úplně. Hlavně při takzvaných rizikových zápasech by v hledišti měli být kriminalisté v civilu, zejména ti, kteří se specializují na divácké násilí. Policisté v civilu nebudou případné problémy pouze monitorovat, ale budou moci i aktivně zasahovat.

Reklama