Hlavní obsah

Fotbalistky zdolaly Severní Irsko a přiblížily se postupu na Euro

ROUDNICE NAD LABEM

České fotbalistky potvrdily roli favoritek a v sobotním utkání evropské kvalifikace zdolaly poslední tým tabulky Severní Irsko jasně 4:0. Reprezentantky si tak upevnily druhé místo ve skupině a přiblížily se postupu na šampionát, kde zatím nikdy nestartovaly.

Článek

Češky po celý zápas udávaly tempo. Poprvé svůj tlak zužitkovaly v 21. minutě, kdy se po pěkné přihrávce prosadila Šmeralová. Ještě do poločasu přidaly svěřenkyně Dušana Žovince uklidňující druhý gól zásluhou Lucie Martínkové.

Po pauze Irky zvýšily aktivitu, ale gólmanka Zbořilová odolala a dvanáct minut před koncem Irena Martínková z penalty zvýšila na 3:0. Gólovou tečku za zápasem udělala v poslední minutě Došková.

"Utkání jsme kontrolovali od první do poslední minuty. Měli jsme sice před zápasem obavy, protože Irky hrály předtím poměrně slušně, ale myslím, že jsme předvedli velmi dobrý výkon a zaslouženě vyhráli," pochvaloval si Žovinec, který se i dnes musel obejít bez zraněné opory Ščasné.

České hráčky zůstávají bez porážky, vedoucí Anglii se tři zápasy před koncem kvalifikace přiblížily na rozdíl dvou bodů. Na mistrovství se přímo kvalifikuje vítěz skupiny, šestice týmů z druhých příček a čtveřice z třetích míst se pak utká v baráži o zbývajících pět vstupenek na šampionát.

ČR - Severní Irsko 4:0 (2:0)
Branky: 21. Šmeralová, 43. L. Martínková, 78. I. Martínková z pen., 90. Došková. Rozhodčí: Mamajevová (Rus.).
Sestava ČR: Zbořilová - Hoferková, Heroldová (84. Králová), Bertholdová, Kladrubská - Pěničková (62. Pivoňková), I. Martínková, Šmeralová, Veselá - L. Martínková, Došková. Trenér: Žovinec.
Tabulka:
1. Anglie541011:013
2. ČR532013:411
3. Španělsko42119:37
4. Bělorusko41036:113
5. Severní Irsko60061:220

Reklama

Související témata: