Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra sepíše opatření k potlačení násilí na fotbale

PRAHA

O problematice diváckého násilí na fotbalových stadiónech ve středu jednali zástupci několika ministerstev, Českomoravského fotbalového svazu a klubů Sparty Praha, Slavie Praha, Baníku Ostrava a Sigmy Olomouc. Ministerstvo vnitra chce pro fotbalové kluby vypracovat soupis opatření, jimiž lze v současné době výtržnostem diváků čelit. ČTK to ve středu sdělila mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková.

Článek

Kluby budou moci materiál využít jako vodítko k omezení diváckého násilí na svých stadionech a k lepšímu zapojení vlastních pořadatelských služeb.

Ministerstvo dále vypracuje zprávu o možném řešení této problematiky, kterou předloží vládě. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) již dříve prohlásil, že v tomto ohledu nepovažuje za nutné změny v zákonech, po kterých volají fotbaloví funkcionáři. Legislativních i jiných nástrojů, kterými lze případy diváckého násilí postihnout, je podle Langra dostatek, nejsou však často využívány.

Opačný názor zastává předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), který se v polovině dubna sešel s fotbalovými funkcionáři a shodl se s nimi, že k zajištění vyšší bezpečnosti na stadionech bude nezbytné upravit zákony.

Fotbalový svaz má návrhy těchto úprav předložit do konce května. Pak se jimi budou zabývat poslanci, a pokud bude nalezena shoda, mohly by podle Vlčka změny vstoupit v platnost ještě do konce letošního roku.

Současnou debatu o fotbalovém násilí vyvolaly výtržnosti diváků na březnovém derby Slavie se Spartou.

Reklama