Hlavní obsah

Anglie se obává rasismu fanoušků Zenitu při finále Poháru UEFA

PRAHA

Anglická policie bude při středečním utkání finále Poháru UEFA kvůli radikálním ruským fanouškům na nohou. Zenit Petrohrad, který se v Manchesteru utká o cennou trofej se skotskými Glasgow Rangers, mají přijet podpořit radikální rasističtí fanoušci. Jejich terčem by se během utkání mohli stát hráči tmavé pleti skotského celku.

Článek

Radikální fotbaloví fanoušci Zenitu Petrohrad, kteří se chystají na středeční utkání finále Poháru UEFA do Manchesteru, byli přímo britským ministrem sportu Gerry Sutcliffem upozorněni, že budou-li se projevovat rasisticky vůči hráčům tmavé pleti, může je čekat až půlroční vězení.

„Přijeďte si užít fotbalový zápas a budete přijati s otevřenou náručí. Přijedete-li rasisticky urážet hráče tmavé barvy pleti, v plné síle poznáte naše zákony. Vymahatelnost našeho práva v oblasti rasismu je založena na nulové toleranci. Fanoušci Zenitu musí počítat s našimi tvrdými pravidly,“ vzkazuje na internetových stránkách BBC Sutcliffe komukoliv, kdo by se chtěl na stadiónu během finálového zápasu chovat rasisticky.

Kvůli fanouškům není v Zenitu žádný hráč tmavé pleti

Právě díky takto tvrdým postihům, se kterými na ostrovech musí počítat každý fotbalový fanoušek, je Sutcliffe přesvědčen, že se hráči tmavé pleti v dresu Rangers Jean-Claude Darcheville a DaMarcus Beasley s negativní reakcí nesetkají. To se bohužel při utkání proti petrohradskému týmu nevyhnulo jednomu hráči Marseille, kterého ruští fanoušci zesměšnili lynčováním černé opice oblečené do dresu Olympique. Za to byl klub potrestán pokutou 9 tisíc liber (zhruba 280 tisíc korun).

Zarážejícím faktem, který nedávno potvrdil i sám trenér petrohradského klubu Dick Advocaat, je fakt, že Zenit je jediným ruským klubem, který v týmu nemá minimálně jednoho hráče tmavé pleti. „Byl bych rád, kdybych mohl do týmu přivést takového hráče, ale fanoušci by ho nepřijali. Upřímně, nevím proč jim tolik záleží na barvě pleti,“ nezná odpověď na hořký fakt Advocaat. „Abych řekl pravdu, jediní hráči, kteří mohou udělat Zenit silnějším, jsou hráči tmavé pleti. Ale v našem případě je to nemožné,“ dodal nizozemský kouč na webu listu Telegraph.

Reklama

Související témata: