Hlavní obsah

Švédský fotbalista Ljungberg ukončil reprezentační kariéru

STOCKHOLM

Švédský fotbalista Fredrik Ljungberg po deseti letech ukončil reprezentační kariéru. Jednatřicetiletý kapitán národního týmu v dopise zveřejněném švédským listem Helsingborg Dagbladet napsal, že zápasy za West Ham i v národním týmu už jeho tělo nezvládá.

Článek

"Fyzická zátěž hry za reprezentaci a v klubovém fotbale po tak dlouhou dobu si vybrala svou daň. Byl jsem kapitán a hrál jsem v základní sestavě více než deset let, ale teď je na čase předat svůj dres s devítkou jinému hráči," řekl Ljungberg.

O kvalitu svého nástupce nemá strach. "Švédsko má spoustu talentovaných hráčů. Jsem si jistý, že moje pozice bude zaplněna někým se stejnou vášní pro tento sport."

Předseda Švédské fotbalové asociace Lars-Ake Lagrell to považuje za smutnou zprávu. "Ale nebylo to nečekané, když vezmeme v úvahu všechna jeho zranění. Bylo to poměrně přirozené rozhodnutí," poznamenal.

Na letošním ME nosil chránič hrudníku

Ljungberg se zdravotními problémy odehrál i většinu velkých turnajů. Na letošním mistrovství Evropy nosil chránič hrudníku, který mu kryl páté žebro zlomené v dubnu, na ME 2004 zase hrál se speciální bandáží na ruce, na níž si krátce před turnajem zlomil dvě kosti. Na mistrovství světa 2006 startoval navzdory zraněnému chodidlu a o čtyři roky dříve v Japonsku a Koreji přemáhal bolest kyčle, kterou mu po turnaji operovali.

Vedle výkonů na trávníku se proslavil i jako tvář celosvětové kampaně Calvina Kleina, v níž se na billboardech objevoval jen ve spodním prádle. Především v Americe ho tak lidé znají mnohem více než jako fotbalistu. "Lidé mě zastavují na ulici a žádají o autogram a já čekám, že se začnou bavit o fotbale. Ale všichni chtějí mluvit jen o tom prádle," poznamenala bývalá opora Arsenalu.

Reklama

Související témata: