Hlavní obsah

Fotbalové Euro vydělalo 700 miliónů eur

CURYCH

Ziskem 700 miliónů eur skončilo pro UEFA fotbalové mistrovství Evropy, které se konalo v červnu v Rakousku a Švýcarsku. Oznámilo to v úterý vedení evropské organizace, které má na starosti rozdělení této částky. Z ní celkem 450 miliónů poputuje do pokladen všech 53 členských federací, zbylá částka připadne na mládežnické a ženské soutěže a trenérské či rozhodcovské kurzy.

Článek

Oproti minulému šampionátu v Portugalsku zaznamenali pořadatelé větší příjmy ve všech oblastech, celkově to bylo 1,3 miliardy eur, zatímco v Portugalsku před čtyřmi roky činily příjmy 852 miliónů. Největší sumu získali letošní organizátoři od televizních společností za vysílací práva (800 miliónů eur), dále pak za sponzorské smlouvy (280 miliónů) a vstupenky (220 miliónů). Zároveň se ale také dvojnásobily náklady, které dosáhly výše 600 miliónů eur.

Mezi klady více než třítýdenního turnaje jmenoval Martin Kallen, výkonný ředitel organizátorů, uspokojivou sledovanost televizních přenosů, celkovou bezpečnost bez vážných incidentů i hojné využití veřejné dopravy. Méně spokojeni už byli pořadatelé se špatným počasím v úvodu mistrovství, které ale nemohli ovlivnit, a především pak s černým trhem se vstupenkami.

"To je věčný problém. Přes veškerou snahu skončilo mnoho, mnoho lístků na černém trhu. Musíme zjistit, co je třeba udělat do příště, ale víme, že tento nešvar nemůžeme nikdy potlačit na sto procent," posteskl si Kallen.

Reklama

Související témata: