Hlavní obsah

Účast britského fotbalového týmu na příštích OH je dál nejistá

LONDÝN

Zda na příštích olympijských hrách v Londýně 2012 bude ve fotbalovém turnaji hrát společný tým pořádající země, stále není jisté. Zatímco Angličané tuto myšlenku podporují, Skotové, Velšané i Severní Irové mají obavy, aby nepoškodila jejich status nezávislosti a vazby s mezinárodní federací FIFA.

Článek

Britský mužský výběr by se na fotbalovém turnaji představil po 52 letech, přičemž třikrát se v minulosti stál olympijským vítězem (1900, 1908 a 1912). Ženský tým by pak reprezentoval na hrách Velkou Británii poprvé.

Prezident anglické Fotbalové asociace David Triesman i generální ředitel Brian Barwick projekt společného týmu obhajují, přestože vědí, jaká rivalita mezi jednotlivými reprezentačními celky panuje. Barwick je přesvědčený, že Británie bude mít na londýnské olympiádě fotbalový tým, i kdyby myšlenku na jeho znovuzrození nepodpořily všechny čtyři asociace na ostrovech.

Obavy zbývajících svazů přitom prý dobře chápe. "Respektujeme jejich pohled na věc, ale tohle jsou olympijské hry, které budou za čtyři roky v Londýně. Myslím, že na mně je dobře poznat, že na nich opravdu chci mít fotbalový tým," prohlásil Barwick.

Podle Triesmana by dokonce bylo velkým bláznovstvím, kdyby Britové svůj celek na domácích hrách neměli. Podobně se vyjádřil i předseda britského olympijského výboru Colin Moynihan. "Na olympiádě 2012 zkrátka musíme mít tým a také ho tam mít budeme," prohlásil Moynihan. "Dá se navíc očekávat, že britský tým by byl velkým kandidátem na medaili, což by mohlo vyvolat velké nadšení po celé zemi," doplnil.

Proti oživení staré historie je naopak šéf FIFA Sepp Blatter. Proti britskému týmu jako takovému nic nemá, ale podle jeho názoru by měl být složený pouze z fotbalistů Anglie, tedy země, která je na britských ostrovech kvalitativně nejvýše.

"Měli by vyslat tým poskládaný pouze z hráčů z Anglie," prohlásil Blatter. "Alespoň by tím nevznikaly dlouhé a nekonečné diskuse mezi čtyřmi britskými asociacemi," dodal. Angličané by však i v takovém případě museli hrát pod hlavičkou Velké Británie, neboť Mezinárodní olympijský výbor na rozdíl od FIFA či UEFA samostatné reprezentační týmy z britských ostrovů neuznává.

Zatím nejvýrazněji se proti tomuto plánu postavilo na odpor Skotsko a Blatter ho v jeho postoji podpořil. "Když se začne dávat dohromady kombinovaný tým pro olympijské hry, automaticky vyvstane otázka, jak mohou čtyři různé asociace vytvořit jeden tým. Proč by potom měly mít v takovém případě čtyři asociace, čtyři hlasy a vlastní místopředsedy?" prohlásil Blatter. "Rázem by byla zpochybněna všechna privilegia, která mají jednotlivé asociace přidělena kongresem od roku 1946," dodal Blatter.

Reklama