Hlavní obsah

Brněnské legendě je sedmdesát. Kvůli koronaviru musí Kroupa větší oslavy odložit

Brno

Sedmdesátiny slaví ve středu legendární brněnský útočník Karel Kroupa, který je neoddělitelně spojen se slavnou érou fotbalistů Zbrojovky na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Patřil k hlavním oporám týmu při zisku historického titulu v sezoně 1977/78.

Foto: Čestmír Folk

Sedmdesátiny slaví legendární brněnský útočník Karel Kroupa.

Článek
Fotogalerie

„To byl zcela jednoznačně nejhezčí zážitek v kariéře. A taky si samozřejmě moc vážím toho, že jsem byl v roce 1977 vyhlášen nejlepším československým fotbalistou," svěřil se odchovanec Bosonoh.

Kroupa nikdy nezapomene na zápas ve slovenské Trnavě, v němž si Zbrojovka kolo před koncem federální ligy definitivně zajistila vítězstvím 1:0 prvenství. „Byly to nádherné časy. V Brně byl tehdy o fotbal neskutečný zájem. I na soupeřovy stadiony s námi cestovaly tisíce příznivců. Do Trnavy jich dorazilo skoro deset tisíc. Cesta autobusem domů byla docela bouřlivá a dlouhá," zavzpomínal jubilant.

Foto: Čestmír Folk

Sedmdesátiny slaví legendární brněnský útočník Karel Kroupa.

Oblíbenec brněnských fanoušků odehrál v nejvyšší tuzemské soutěži za Zbrojovku 277 ligových duelů, v nichž zaznamenal 118 branek, což mu vyneslo členství v Klubu kanonýrů. Je dvojnásobným nejlepším ligovým střelcem. Nastoupil také k jednadvaceti zápasům za národní mužstvo. V nich vstřelil čtyři góly. I teď ho mrzí neproměněná šance ve čtvrtfinálovém střetnutí ME v Bratislavě proti bývalému Sovětskému svazu. „Krátce po vystřídání jsem mohl zvýšit na 3:0, ale z malého vápna jsem přestřelil branku. Zahozená tutovka mě zřejmě připravila o start na závěrečném turnaji v Bělehradě, který náš celek vyhrál," cítí Kroupa pořád trochu křivdu.

Ani jemu není v době současné koronavirové krize lehce. „Čas trávím převážně doma. Asi jako většina z nás. Je škoda, že v televizi neběží žádné sportovní přenosy. Záznamy mě moc neberou. Kulatiny jsem zatím trochu zapil jen v rodinném kruhu. S větší oslavou čekám, až se život vrátí trochu do normálu," prozradil.

Utkání brněnských fotbalistů už navštěvuje jen zřídka. Netají se tím, že není příliš nadšený z toho, jak je klub, který už druhou sezonu působí ve druhé lize, v posledních letech řízen. „Zbrojovku mám ale pochopitelně pořád v srdci. Budu rád, když se druhá liga ještě na jaře rozběhne, a mužstvo se vrátí mezi elitu. Nejvyšší soutěž do Brna jednoznačně patří," má Kroupa jasno.

V jeho šlépějích šli i oba synové. Starší Michal chytal za brněnskou juniorku. Mladší Karel je rovněž útočník. Kromě Zbrojovky působil mj. i ve Zlíně, Teplicích, na Slovensku a v Turecku. Momentálně je hráčem druholigového Prostějova. Dcera Barbora hraje vrcholově basketbal.

Reklama

Související témata: