Hlavní obsah

FIFA prověří podezřelý zápas MS mezi Ghanou a Brazílií

HAMBURK

Mezinárodní fotbalová organizace FIFA podrobně prostuduje průběh osmifinále mistrovství světa 2006 mezi Ghanou a Brazílií. Zareaguje tak na obvinění kanadského novináře Declana Hilla, podle kterého si sázkařský syndikát z Asie objednal u hráčů afrického mužstva porážku minimálně rozdílem dvou branek. Ghaňané podlehli v Dortmundu obhájcům titulu 0:3.

Článek

"Budeme aktivní, abychom vnesli jasno do této zapeklité situace. Prověříme zápas mezi Brazílií a Ghanou, jestli se v něm nestalo něco nepřístojného," řekl prezident FIFA Joseph Blatter v rozhovoru pro deník Sport Bild. I kdyby se potvrdilo podezření z ovlivnění zápasu, vedení světového fotbalu nebude moci zakročit a případ bude v kompetenci státních orgánů.

Slavný Franz Beckenbauer nicméně považuje korupci na mistrovství světa za nepravděpodobnou. "Neumím si to představit. Většina sázkařských skandálů proběhla v ligových soutěžích, které nejsou tolik na očích veřejnosti. Ale na mistrovství světa se dívá celý svět," řekl prezident Bayernu Mnichov.

Hill na základě svých informací napsal knihu Jistá vítězství, která vyšla v úterý v Německu. Podle ní vedle zápasu mezi Ghanou a Brazílií sázkaři ovlivňovali při MS i utkání Itálie s Ghanou, Anglie s Ekvádorem a Ukrajiny s Itálií.

Reklama