Hlavní obsah

FIFA pohrozila Polsku kontumací kvalifikačního zápasu s Českem

CURYCH

Mezinárodní fotbalová federace FIFA dnes pohrozila Polsku vyřazením z kvalifikace mistrovství světa. Pokud se do pondělí 6. října nevrátí do funkcí vedení národního svazu (PZPN), které odvolal polský ministr sportu, mohou být kontumovány nadcházející zápasy s Českou republikou a Slovenskem. Utkání se mají uskutečnit 11. a 15. října.

Článek

O ultimátu informoval podle agentury Reuters odvolaného předsedu PZPN Michala Listkiewicze šéf FIFA Sepp Blatter. Pokud by byly zápasy s Českou republikou a Slovenskem kontumovány, oba polští soupeři by do tabulky získali výhry 3:0.

Zástupci českého fotbalu takovému scénáři příliš nevěří. "Nepřikládáme tomu velkou váhu. Máme i zprávy, že v Polsku nemají obavy o to, že by se zápasy nehrály," řekl generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka.

Vedení svazu v čele s Listkiewiczem odvolal v pondělí arbitrážní tribunál polského olympijského výboru, který o PZPN jednal na popud ministra sportu Miroslawa Drzewieckého. Ten vyčítá dosavadnímu vedení svazu neschopnost vypořádat se s rozsáhlou korupční aférou a chaotické řízení. Komise zároveň jmenovala správcem svazu Roberta Zawlockého.

V úterní reakci označila FIFA ve společném prohlášení s UEFA odvolání představitelů PZPN za nelegitimní a za právoplatné šéfy polského fotbalu stále považují suspendované vedení. Podle pravidel FIFA je nepřípustné vměšování státní moci do řízení fotbalu.

Verdikt nad Polskem měl podle prohlášení padnout na jednání výkonného výboru FIFA, jež je naplánováno na 23. a 24. říjen.

Kauza je bedlivě sledována i proto, že Polsko má v roce 2012 spolu s Ukrajinou pořádat mistrovství Evropy. Minulý týden jednala UEFA kvůli špatnému stavu příprav i o možnosti, že obě země o turnaj přijdou. Nakonec však organizátoři vyvázli jen s varováním.

Reklama

Související témata: