Hlavní obsah

Ukrajina výstavbu stadionů zvládá, problémy jsou s hotely

KYJEV

Dopady celosvětové finanční krize prý neohrozí záměr Ukrajiny podílet se na pořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2012. Viceprezident národní agentury pro přípravu šampionátu Jevgenij Vilinskij se ohradil proti čtvrtečním informacím o pozastavení většiny stavebních prací, což by mohlo výrazně ohrozit přípravy ME pořádaného společně s Polskem.

Článek

Podle něj byla jeho slova vytržena z kontextu. Osmdesát procent pozastavených projektů, o kterých hovořil, se vztahovalo jen na hotely, nikoliv na sportovní zařízení. Zatímco stadiony jsou financovány ze státního rozpočtu, na výstavbu hotelů dolehly problémy s poskytováním úvěrů.

Evropská organizace UEFA už dříve uvažovala o odebrání šampionátu postkomunistickým zemím, ale na zářijovém zasedání rozhodla, že jim turnaj ponechá. Na poslední problémy zareagoval nový prezident polského svazu Grzegorz Lato slovy, že by jeho země mohla šampionát v případě krize pořádat společně s Německem. Vilinskij ho obvinil z nekolegiálního chování. "Nemyslím si, že by to byl postoj polské vlády a společnosti," poznamenal.

Poplašné zprávy z Ukrajiny považuje za scestné i polský prezident Lech Kaczynski, který byl nedávno v Doněcku. "A ukázali mi, že stadion je téměř hotový," řekl k postupu příprav.

Stavební práce na Ukrajině nicméně komplikují i zastaralé zákony. Země navíc prožívá další politickou krizi. V prosinci by se měly uskutečnit předčasné parlamentní volby.

Reklama

Související témata: