Hlavní obsah

Brückner zůstává trenérem Rakouska, odstoupil však šéf svazu

VÍDEŇ

Český trenér rakouské reprezentace Karel Brückner byl na pátečním zasedání předsednictva Rakouského fotbalového svazu (ÖFB) potvrzen ve funkci i s celým realizačním týmem. Na vídeňské schůzce však překvapivě odstoupil předseda ÖFB Friedrich Stickler. Bývalý trenér českého národního týmu Brückner nebyl osobně zasedání přítomen.

Článek

Stickler působí jako šéf rakouských loterií a po zasedání zazněly od členů předsednictva hlasy, že napříště by měl nejvyšší funkci ve svazu zastávat někdo bez civilního povolání na plný úvazek.

V lednu by měla nového předsedu ÖFB zvolit mimořádná celostátní konference svazu. Do té doby bude funkci vykonávat služebně nejstarší z dosavadních místopředsedů Kurt Ehrenberger.

Mluvčí svazu Peter Klinglmüller řekl ČTK, že trenéři dostali důvěru rakouské fotbalové generality jednomyslně. Jejich případné odvolání ale prý vůbec nebylo na pořadu jednání.

Patnáctičlenné grémium se shodlo na tom, že přes špatné poslední výsledky týmu v kvalifikaci mistrovství světa mají trenéři dostat více času na působení u mužstva. "Jasná slova" naopak mají být ještě sdělena hráčům, s jejichž hrou proti Faerským ostrovům a Srbsku nebylo vedení svazu spokojeno.

Brückner jednal s vedením rakouského svazu ve Vídni před dvěma týdny a Stickler tehdy prohlásil, že trenér má nadále jeho důvěru. Nepřímé potvrzení Brücknera ve funkci obsahovalo i následné prohlášení svazu, v němž se uvádělo, že po přípravném utkání s Tureckem 19. listopadu bude Brückner osobně jednat s ligovými trenéry.

Bývalý kouč českého národního mužstva zahájil kvalifikaci slavnou výhrou 3:1 nad Francií, ale po následných porážkách s Litvou i Srbskem a remíze na Faerských ostrovech se stal terčem ostré kritiky. Rakouská média Brücknerovi vyčítají, že zůstává často doma v Olomouci a je málo v kontaktu s rakouským fotbalem.

Reklama

Související témata: