Hlavní obsah

Jednadvacítka v prvním zápase pod Dovalilem nestačila na Anglii

SHEFFIELD

Česká fotbalová reprezentace do 21 let v prvním utkání pod novým koučem Jakubem Dovalilem prohrála v přípravě s Anglií v Sheffieldu 0:2. Šance "lvíčat", která v září promarnila šanci postoupit na ME, srazili svými přesnými zásahy Campbell a Gardner. Brankář Diviš ještě po změně stran chytil penaltu O'Harovi. Jednadvacítka se znovu sejde až v příštím roce, kdy začne i nový kvalifikační cyklus.

Článek

Česká jednadvacítka na prahu své nové etapy chtěla alespoň částečně nechat zapomenout na nepovedený závěr zářijové kvalifikace a naznačit, že se může rovně měřit i se silnou Anglií, která se na červnové mistrovství Evropy chystá. Kouč Dovalil chtěl očekávaný nápor soupeře otupit nasazením pětičlenné zálohy a začátek se hostům povedl. Debutant Morávek se dokonce v desáté minutě objevil až před brankářem, ale míč za něj v těžké pozici neprotlačil.

Sebevědomý nástup Čechů však angličtí fotbalisté rázně utnuli hned z následného protiútoku a hosty na dlouho zmrazil jejich vlastní kiks. Stoper Halama si nechal odskočit míč, brankář Diviš jej už nestihl skrýt do bezpečí a útočník Tottenhamu Campbell bleskový výpad zakončil úspěšným přehozením gólmana.

Zbytečně inkasovaný gól hosty poznamenal. Campbell devět minut po své trefě přešel přes tři protihráče, ale po jeho vybídnutí v jasné šanci selhal před opuštěnou brankou Vaughan. Češi s osamoceným Pekhartem na hrotu nebyli pro domácí beky vůbec nebezpeční, další průnik Morávka Angličané na poslední chvíli zastavili a Dočkalovu dorážku vytáhl mimo tyče brankář Lewis.

Diviš lapil penaltu

Angličané dál drželi český výběr pod tlakem a především z pravé strany hrozilo od bleskurychlého Lennona z Tottenhamu trvalé nebezpečí. Ani po poločasové pauze "Albion" nepřestal dorážet na českou branku. Defenzivní hradba nakonec padla po standardní situaci. Švec nejprve rychlý brejk zastavil jen za cenu žluté karty, k trestnému kopu se pak postavil Gardner a slávistu Diviše překonal přízemní ranou, když ve zdi nadskočil Kúdela.

Vzápětí se na hosty valila další pohroma. Minutu po druhé brance sudí posoudil souboj tělo na tělo mezi Heidenreichem a Vaughanem jako penaltový, ale Diviš uchránil tým před hrozícím debaklem úspěšným zákrokem proti O'Harovi. Blýskl se i tím, jak chytil pokus Stearmana.

Gólmanovy zákroky ale spoluhráče nevyburcovaly. Česká ofenziva se po pauze nezvedla ani přesto, že kouč Dovalil vsadil na hru s klasickými útočníky Řezníčkem a Blažkem, kteří se prakticky vůbec nedostali do hry a dojem z českého představení v Sheffieldu byl velmi rozpačitý. Náhradního brankáře Anglie Fieldinga jedinou přímou střelou rozehřál jen další nový muž na hřišti Gecov, jehož další pokus před koncem jen olízl spojnici.

Anglie "21" - ČR "21" 2:0 (1:0)
Branky: 10. Campbell, 56. Gardner. Rozhodčí: Cakir - Satman, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Švec, Heidenreich (oba ČR). Diváci: 18 735.
Anglie "21": Lewis (32. Fielding) - Cranie (58. Naughton), Stearman, Muamba (58. Cork), O'Hara (80. Bertrand) - Lennon, Gardner (86. Delph), Onuoha, Kightly - Campbell (69. Ebanks-Blake), Vaughan (86. Lallana). Trenér: Pearce.
ČR "21": Diviš - Kúdela (87. Polák), Halama, Mazuch, Heidenreich - Dočkal (43. Gecov), Hořava, Švec (78. Lecjaks), Morávek (65. Blažek), Mičola (65. Zeman) - Pekhart (46. Řezníček). Trenér: Dovalil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články