Hlavní obsah

Praha 10 chce jednat o Edenu, mohli by tam hrát i Bohemians 1905

PRAHA

Praha 10 chce jednat s majitelem stadionu fotbalistů Slavie v Edenu o případném majetkovém vstupu městské části do společnosti. Rozhodlo o tom dnes zastupitelstvo desáté městské části. Podle radnice je možné, že by na stadionu v Edenu hráli své zápasy i druholigoví Bohemians 1905.

Článek

Prahu 10 s návrhem na jednání oslovila společnost E Side Property, které stadion v Edenu patří. Radnice uvažuje o případném odkoupení podílu 34 procent ve společnosti, což by jí zajistilo možnost spolupodílet se na rozhodování o stadionu.

Podle zastupitelů je důvodem této snahy zachránit fotbal v Praze 10. Delší dobu se mluví o nebezpečí stěhování, které hrozí druholigovému klubu Bohemians 1905 z jeho tradičního stadionu v Ďolíčku. Majiteli klubu údajně chybějí peníze na potřebnou rekonstrukci. Proto existuje podle některých zastupitelů nebezpečí, že se klub z desáté městské části přestěhuje. Jako krizové řešení radnice vidí možnost, že by Bohemians 1905 hráli své zápasy na stadionu Slavie.

S tím ale ostře nesouhlasí fanoušci Bohemians 1905, kteří v minulosti pomohli k záchraně klubu. Oblíbený Ďolíček odmítají opustit. "Investice do stadionu Slavie znamená, že jsme rezignovali na záchranu Ďolíčku," řekl zastupitelům jeden z fanoušků, jichž přišly na jednání zastupitelstva desítky.

"Stadion v Edenu není koncipován pro dvě domácí mužstva," dodal Jiří Hlinka, zástupce aktivity SOS Ďolíček. Podle fanoušků by na záchranu stadionu stačilo zhruba 45 milionů korun, zatímco investice do vlastnického podílu slávistického stadionu by byla v řádu stamilionů.

Zastupitelé se brání názoru, že chtějí klub přestěhovat. "Bohemka patří na Ďolíček, o tom není pochyb. Ale záleží na majiteli; když se rozhodne, že odejde, nic s tím nejde dělat. Přestěhování by bylo nouzové řešení," uvedl zastupitel Petr Hulínský (ČSSD).

Zastupitelstvo také uložilo radnímu Romanu Rognerovi (Strana zelených), aby jednal s majiteli Ďolíčku, jak zajistit setrvání fotbalu na tomto stadionu. Návrh na jednání přivítal ředitel klubu Bohemians 1905 Lukáš Přibyl. "Devadesát procent klubů je podporováno městy. Vítáme, že se chce městská část angažovat ve sportu," řekl Přibyl.

Vyloučil, že by sám klub jednal se Slavií o přestěhování na její stadion do Edenu. "Nechtějí to fanoušci Bohemky, nechtějí to fanoušci Slavie, takže není tu žádná vůle k takovému kroku," uvedl.

Přibyl zároveň odmítl, že majitel stadionu požádal o změnu územního plánu, aby mohl stadion zastavět. Podle něj chce pouze upravit spodní pruh tribun, které by chtěl komerčně využít a získat tak prostředky na provoz.

Reklama

Související témata: