Hlavní obsah

Fotbal v rytmu samby letos nebude, CEE Cup je odložen na příští rok

Praha

Brazilci se stali v posledních letech ozdobou, letos však do Prahy nedorazí. Tradiční juniorský fotbalový turnaj je další z velké řady akcí, které odsunula pandemie koronaviru. Jubilejní 10. ročník CEE Cupu, který se měl uskutečnit v termínu od 23. do 29. července, musel být odložen až na rok 2021.

Foto: Svatopluk Samler, CEE Cup

Kapitán Tomás zvedá nad hlavou trofej, pražský turnaj opět ovládli brazilští Palmeiras.

Článek

Složitá doba. Na mimořádná opatření, která byla v době koronavirové pandemie přijata v jednotlivých státech i na mezinárodní úrovni, musel reagovat i CEE Cup.

V důsledku omezení se nejprve v dubnu zrušilo plánované odborné kolokvium připravované ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky (FAČR) a Fakultou tělesné výchovy a sportu v pražském Karolinu Univerzity Karlovy.

Jubilejní 10. ročník CEE Cupu pak byl odložen až na rok 2021. Prioritou je pro pořadatele zajistit bezpečí pro hráče, realizační týmy a také fanoušky.

Oslava má být se vším všudy

„Je nám to moc líto, ale s těžkým srdcem musím oznámit, že letošní jubilejní ročník se neuskuteční. Je pro nás ovšem nadmíru důležité zajistit zdraví mladých hráčů, kteří mají kariéru teprve před sebou. Jak už se v minulosti ukázalo, někteří z nich se po turnaji stali hvězdami v dospělé kopané," poukazuje v tiskové zprávě ředitel turnaje Roberto De Blasio.

Právě proto organizátoři nechtějí hazardovat se zdravím. „Raději nabídneme naše úžasné zápasy s roční pauzou v době, kdy se vše vrátí k normálu doma i ve světě. Důležití jsou pro nás také fanoušci, pro něž chceme uspořádat turnaj v nejvyšší možné kvalitě a nabídnout jim neopakovatelný zážitek, který si jistě právě velká oslava deseti let od založení CEE Cupu zaslouží," plánuje ředitel.

Rivalové nesmějí chybět

Na turnaj se sjíždí mládežnické akademie slavných evropských klubů. V posledních letech je doplňují také vyhlášené brazilské velkokluby, které jsou líhní technicky vyspělých hráčů a fotbalu „v rytmu samby". Z domácí špičky jsou pravidelnými účastníky obě pražská „S" - Sparta i Slavia, které na jubilejním ročníku nesmějí chybět.

„Těšili jsme se na oslavu výročí CEE Cupu, což je také pro Fotbalovou asociaci České republiky velmi kvalitní uznávaná akce a český fotbal je díky prestižnímu turnaji vidět po celém světě. Všichni se přesto už nyní těšíme na rok 2021, až opět uvítáme všechny zúčastněné kluby," reaguje Martin Malík, předseda FAČR.

Ačkoliv se letos CEE Cup neuskuteční, fanoušci nadále mohou sledovat novinky na webu a sociálních sítí turnaje. Připraveny jsou zajímavé příběhy hráčů z minulých let a soutěže o ceny.

Reklama

Související témata: