Hlavní obsah

Po Messim vybrali Čecha za nejlepšího gólmana i Agüero a Zanetti

MADRID/MILÁN

Obránce Interu Milán Javier Zanetti a argentinský talent a útočník Atlétika Madrid Sergio Agüero stejně jako jejich krajan Lionel Messi vybrali českého reprezentačního brankáře Petra Čecha v anketě oficiálních stránek evropské fotbalové unie UEFA do ideální jedenáctky za nedávno uplynulý rok. Gólman Chelsea tak na svou osobu po delší době slyší slova chvály.

Článek

Čech upadl v nemilost českých fanoušků po osudovém utkání evropského šampionátu proti Turecku, v němž mu vypadl míč po centru Altintopa a soupeř po brance Nihata Kahveciho obral český tým o postup do čtvrtfinále turnaje. „Na hřišti jsem nebyl, mně míč z rukavic nevypadl,“ přilil oleje do ohně tehdejší manažer fotbalové reprezentace Vlastimil Košťál.

Čech se dočkal kritiky také na klubové úrovni. Jasná brankářská jednička londýnské Chelsea musela vyslechnout na svou adresu několik výtek od trenéra Chelsea Felipe Scolariho. „V pokutovém území jsem udělal kapitánem týmu Petra. V šestnáctce má právo říkat a dělat vše, co je třeba,“ lamentoval například Scolari po remíze s Fulhamem, v němž Čech inkasoval dvě branky zevnitř pokutového území.

Přesto Petra Čecha považují hráči nejvyšší světové úrovně za nejlepšího na světě. Po Messim mu toto lichotivé ocenění vzkázali zeť Diega Maradony Sergio Agüero a obránce Interu Milán Javier Zanetti. „Má všechny kvality, které má mít dobrý brankář: vhodnou postavu, reflexy, sebevědomí a charakter,“ odůvodnil Agüero svou volbu na oficiálních stránkách evropské fotbalové unie UEFA.

"Líbí se mi jeho styl, jeho zastavování střel. Přenáší všechnu svou jistotu na tým a jen výjimečně se dopouští chyb," prohlásil po své volbě na adresu Petra Čecha Javier Zanetti.

Do ideální sestavy všech tří Argentinců se kromě Čecha dostal už jen záložník Xavi z Barcelony. Podle všech hráčů je také nejlepším trenérem kouč loňského vítěze Ligy mistrů Manchesteru United Sir Alex Ferguson.

Zatímco Messi svého krajana Agüera do ideální sestavy zařadil, spoluhráč Tomáše Ujfalušiho z Atletika Madrid Messiho do své jedenáctky nevybral. Agüero však nezapomněl na posledního držitele Zlatého míče Cristiana Ronalda. Toho zvolil také Zanetti, jenž uvedl zároveň i Messiho. Ronalda pro změnu pominul Messi. Po dvou hlasech získali kromě Messiho a Ronalda také Zlatan Ibrahimovič a Maicon z Interu Milán, Franck Ribéry z Bayernu Mnichov a Ricardo Carvalho z Chelsea

Fotbaloví fanoušci mohou svou ideální sestavu volit na oficiálních stránkách UEFA. V příštích dnech byz  fotbalistů měli svou ideální sestavu odkrýt ještě Pepe a Senna.

Ideální jedenáctka za rok 2008 podle Sergia Agüera
Petr Čech (Chelsea) - Bacary Sagna (Arsenal), Rio Ferdinand (Manchester United), Ricardo Carvalho (Chelsea), Patrice Evra (Manchester United) - Cristiano Ronaldo (Manchester United), Xavi (Barcelona), Cesc Fabregas (Arsenal) Franck Ribéry (Bayern Mnichov) - Alessandro Del Piero (Juventus), Zlatan Ibrahimovič (Inter Milán). Trenér: Alex Ferguson (Manchester United).
Ideální jedenáctka za rok 2008 podle Javiera Zanettiho
Petr Čech (Chelsea) - Maicon (Inter Milán), Ricardo Carvalho (Chelsea), John Terry (Chelsea), Joan Capdevila (Villarreal) - Cristiano Ronaldo (Manchester United), Xavi (Barcelona), Frank Lampard (Chelsea), Franck Ribéry (Bayern Mnichov) - Zlatan Ibrahimovič (Inter Milán), Lionel Messi (Barcelona). Trenér: Alex Ferguson (Manchester United).

Reklama

Související témata: