Hlavní obsah

Který fotbalista si loni nejvíc vydělal? Ano, opět Beckham

PRAHA

Za loňský kalendářní rok si z fotbalistů nejvíc peněz vydělal anglický reprezentant David Beckham. Francouzský magazín France Football to oznámil ve své každoroční zprávě, kde se v čele žebříku objevil hráč LA Galaxy, jenž je nyní na hostování v milánském AC, když si za uplynulý rok měl přijít na sumu 32,4 miliónů eur (zhruba 890 miliónů korun).

Článek

Beckham si za působení v zámořské Major League Soccer přijde za rok na 6,5 miliónů dolarů (zhruba 135 miliónů korun). Větší část z této sumy ale hráči vyplatí AC Milán, kde je slavný anglický fotbalista na hostování do konce soutěže Serie A. Beckham má také zaručenou část příjmu ze vstupného v LA Galaxy a z prodeje dresů. Další milióny pak zatíží Beckhamův účet za příjmy z reklam od společností jako jsou Adidas, Gillette a Pepsi.

Na druhém místě v žebříčku nejvíce vydělávajících fotbalistů se umístil geniální argentinský hráč Barcelony Lionel Messi, jehož loňský výdělek je vyčíslen na 28,6 miliónů eur (téměř 786 miliónů korun). Třetí příčku potom zaujímá spoluhráč Beckhama z týmu Rossoneri Brazilec Ronaldinho, jenž si loni přišel na 19,6 miliónů eur (zhruba 538 miliónů korun).

V desítce nejlépe placených hráčů jsou vedle Beckhama ještě další tři Angličané. Na osmém místě Wayne Rooney z Manchesteru United, na devátém Franck Lampard, spoluhráč Petra Čecha v londýnské Chelsea, a desítku boháčů uzavírá další hráč Blues John Terry. Držitel ocenění Nejlepší fotbalista světa Cristiano Ronaldo obsadil "bramborovou" čtvrtou pozici.

U trenérů se umístili na prvních dvou místech osoby, které ještě v nedávné době vedly Chelsea. Současný kouč Interu Milán Jose Mourinho si měl v uplynulém kalendářním roce vydělat zhruba 11 miliónů eur ( 300 miliónů korun). V únoru vyhozený kouč Blues Luis Felipe Scolari měl potom vydělat 12,5 miliónů eur (zhruba 343 miliónů korun).

Hráči s nejvyšším příjmem za rok 2008 podle France Football:
PořádíHráčKlubPříjmy v eurech
1.D. BeckhamAC Milán32,4 mil.
2.L. MessiBarcelona28,6 mil.
3.RonaldinhoAC Milán19,6 mil.
4.C. RonaldoManchester United18,3 mil.
5.T. HenryBarcelona17 mil.
6.KakaAC Milán15,1 mil.
7.Z. IbrahimovičInter14 mil.
8.W. RooneyManchester United13,5 mil.
9.F. LampardChelsea13 mil.
10.J. TerryChelsea11,7 mil.

Reklama