Hlavní obsah

VIDEO: Udělal jsem nejtěžší rozhodnutí ve svém životě, oznámil Hašek

Jdu do toho! Internacionál a trenér Ivan Hašek vyslyšel volání fotbalového hnutí a podle očekávání v Praze potvrdil, že bude kandidovat na funkci předsedy Českomoravského fotbalového svazu. Zároveň v pátek připustil, že se stále cítí být především trenérem, takže jeho rozhodování bylo víc než složité. Jde tedy do boje a nechce být figurkou, za niž budou rozhodovat jiní...

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na předsedu Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek

Článek

Co všechno jste před vyhlášením kandidatury zvažoval?

Stojí za mnou lidé z okresů a celého českého fotbalu, to je pro mě nejdůležitější. Podstatné je, že mám podporu i doma, rodina je se mnou. A tak jsem nakonec udělal nejtěžší rozhodnutí v mém životě, protože se zatím stále víc cítím jako trenér.

Trenérských nabídek jste musel mít víc než dost...

Možnosti jsem měl a také do budoucna bych mít mohl. To teď ovšem není důležité. Všechny diskuse ohledně trenérství jsem ukončil.

Před čtyřmi lety jste na valné hromadě neuspěl. Jak jste se od té doby změnil?

Jsem o čtyři roky starší a o tři kila těžší... Snad jsem se za tu dobu něco přiučil a pořád mám chuť do práce, něco dělat. Objevili se další mí spoluhráči, kteří se chtějí připojit. Vím, že nezůstanu sám.

Dění jste sledoval především zvenčí, ze zahraničí. Byly to pro český fotbal ztracené roky?

To bych netvrdil, dokázalo se hodně pozitivních věcí. Poslední události však vnímá veřejnost jednoznačně negativně, což je to nejhorší, co se stalo. Vrátit lidem důvěru ve fotbal - to je podstatné, co musíme udělat především.

Co pro to můžete udělat vy sám?

Tak především - já sám nic nedokážu. Rozhodně nechci být figurkou v čele svazu, za niž rozhodují úplně jiní lidé! Jsem týmový hráč, důležité bude sestavit kvalitní tým. Potěšilo mě, že do výkonného výboru budou kandidovat Karel Poborský či Luboš Kubík. Svůj tým však jmenovitě představím až později.

Potvrdíte, že nejvhodnějším kandidátem na post kouče národního týmu je pro vás Karel Jarolím?

Kouč nároďáku musí především vyhrávat. A Karel na Slavii vyhrává...

Je pravda, že jste spolu vytvořili model, podle něhož by vedl reprezentaci souběžně se Slavií?

Ještě nejsem nikam zvolený, takže nemohu rozdávat funkce. Karel však pro mě opravdu je vhodný kandidát.

František Straka tedy zůstane trenérem jen na zápas s Maltou...

O tom já nerozhoduji. Jsem přesvědčený, že Franta odvede proti Maltě velice kvalitní práci.

Co také Ivan Hašek při ohlášení kandidatury řekl...
O TOM, KDE ČESKÉMU FOTBALU UJÍŽDÍ VLAK - Všude. Na reprezentačním úseku od mládeže po áčko, na klubové úrovni zrovna tak. A ani s fotbalovou základnou to není jiné. Stačí si zajít na venkov, aby člověk zjistil, jak ubývá mužstev, hráčů, kluků do fotbalu zapálených.
O SITUACI V KVALIFIKAČNÍ SKUPINĚ - Ještě není nic ztraceno, i když samozřejmě nezáleží jen na nás. Důležitý bude zářijový zápas na Slovensku. Během čtyř zbývajících střetnutí lze ještě mužstvu vrátit tvář a dát mu to, co mu scházelo. Hlavně podporu fanoušků. To ale musí dokázat hráči. Oni sami se do současné situace dostali, oni z ní musí nalézt cestu.
O ŠMICROVI COBY MANAŽEROVI REPREZENTACE - Je to jeden z lidí, o něhož bych se chtěl opřít. Spoléhám, že mně pomůže.
O VZTAHU KE SLAVII A SPARTĚ - Čtvrteční setkání s funkcionáři se konalo na slávistickém stadiónu proto, že do mého týmu lidí patří slávistický ředitel Petr Doležal, který zastává stejnou filosofií jako já a nabídl prostory v Edenu. A oficiální vyhlášení kandidatury se na Slavii konalo ze stejného důvodu. Věřím ale, že mě podpoří nejen Slavia, ale i Sparta. A vůbec - neměli bychom rozlišovat mezi Spartou a Slavií, profesionálem a amatérem, všem by nám mělo jít společně o fotbal.
O VZTAHU S VINŠEM, JENŽ NA PŘEDSEDU TAKÉ KANDUDUJE - Několikrát jsme se spolu sešli, komunikujeme naprosto normálně. Rozhodně mezi námi o konfrontační tón. Vítám každého, kdo chce pomoci fotbalu, přinést do něho pozitiva a nasměrovat tam další sponzory. Nechám na delegátech, aby rozhodli, kdo z nás dvou je lepší.

V budoucnu chcete vrátit české zástupce do funkcí v UEFA a FIFA. Třeba bývalého generálního sekretáře svazu Petra Fouska, který patří do vašeho týmu?

Je to jeden z našich nejschopnějších funkcionářů směrem do zahraničí a je škoda, že svá místa opustil. Věřím, že se na ně za pomoci svazu zase vrátí. Nejen on, ale i další.

V zákulisí se hodně spekulovalo a spekuluje o tom, že jedním z mužů ve vašem týmu je i Roman Berbr, jenž nemá na veřejnosti právě dvakrát dobré renómé a jehož jméno je navíc spojováno s velkou korupční aférou v našem fotbale...

Nevím o tom, zda mě podporuje právě pan Berbr, protože já jsem nezávislým kandidátem. Mluvil jsem s ním jednou v životě a on rozhodně nezastává stejnou fotbalovou filosofii jako já.

Mluvíte o své fotbalové filosofii. Jaká vůbec je? Jak vypádá, anebo vypadat bude váš volební program?

Bude obdobný, jako před poslední valnou hromadou před čtymi lety. Samozřejmě s tím rozdílem, že tehdy figuroval boj proti korupci na prvním místě. Fotbal se musí stát jasnější, průhlednější a transparentnější, musí se dělat pro lidi a ne pro úzkou skupinu strahovských funkcionářů, kteří si z něho udělali byznys.

Kandidát na předsedu Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašekfoto: Právo/Milan Malíček

Hezká slova. Ale jak chcete dosáhnout toho, aby mezi fotbalovou generalitu nebyli opětovně zvoleni lidé, pro něž je fotbal především byznysem?

Toho nemohu dosáhnout já, na to odpoví volby, po nichž by měli být ve vedení lidí, pro něž je fotbal na prvním místě. Volby na valné hromadě budou jasným a zřetelným signálem, kam se český fotbal vydá.

A co když skončí polovičatým výsledkem? Co když vás dosadí do křesla předsedy, ale mezi fotbalovou generalitou ponechají lidi, jimž jde hlavně o byznys a s nimiž se vám právě dvakrát nebude chtít spolupracovat?

Já byl vždy pozitivně naladěn a vždy jsem věřil. Proto bych nepředbíhal událostem.

Ale stejně - co když volby dopadnou tak, jak jsme zkusili naznačit?

Pak by nemělo smysl se do práce pouštět. Ale opakuji - věřím, že k tomu nedojde.

Reklama

Související témata: