Hlavní obsah

Egypt oslavuje výhru nad Italy jako nejpamátnější v historii

JOHANNESBURG

Fotbalisté Egypta jsou sice šestinásobnými šampióny Afriky, ale žádný z těchto triumfů nebyl tak oslavován jako čtvrteční výhra 1:0 nad mistry světa Italy v základní skupině Poháru FIFA. Egypťané se stali prvním týmem z afrického kontinentu, který dokázal nad Italy vyhrát. I proto jde prý o nejpamátnější vítězství v historii země.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Egypta oslavují gól Mohameda Hommose (uprostřed) v utkání Poháru FIFA proti Itálii.

Článek

"Je to skvělý výsledek. Vždyť jsme hráli s mistry světa. Na to se dlouho nezapomene. Hráli jsme skvěle již proti Brazílii, ale nepřineslo to výsledek. Teď jsme ale velmi blízko postupu do semifinále. Je to skvělé," uvedl po zápase trenér Egypťanů Hassan Šehata. "Je to skvělý pocit. Fantastické vítězství, na které jsme hrozně pyšní," uvedl útočník Mohamed Zidan, který duel nedohrál kvůli svalovému zranění.

Egypt má blízko k postupu do semifinále. Pokud porazí USA, jeden z favorizovaných týmů Brazílie a Itálie pojede předčasně domů. "Proti USA to nebude lehké, ale víme, že výhra nás posune dál. Všichni hráči do toho dají maximum," slíbil zkušený obránce Wael Gomaa.

Italové v předchozích čtyřech zápasech s Egyptem vždy vyhráli a nikdy neprohráli ve 14 soubojích s týmy z Afriky. Tentokrát však doplatili mimo jiné na experimenty trenéra Marcella Lippiho v útoku.

Italové musejí porazit Brazílii o dvě branky

Své dva elitní útočníky Luku Toniho a Alberta Gilardina nechal jen na lavičce náhradníků a dal šanci trojici Fabio Quagliarella, Vincenzo Iaquinta a Giuseppe Rossi. Ani jeden z nich se však nedokázal prosadit, přestože je Lippi během utkání nechal několikrát vyměnit pozici.

"Zkusili jsme trochu jiné věci, ale nefungovalo to. Nedělali jsme to tak, jak jsme trénovali," zhodnotil Lippi útočnou hru svých svěřenců. "Když už jsme si vytvořili šance, tak tam byl jejich brankář, který zachytal fantasticky," pochválil Essama El Hadarího.

Pokud chtějí Italové postoupit, musejí v závěrečném utkání porazit Brazílii o dvě branky, aby se nemuseli ohlížet na výsledek Egypta. "Od první minuty musíme převzít iniciativu. Musíme vyhrát, nic jiného nám nezbývá," prohlásil Lippi.

Reklama

Související témata: