Hlavní obsah

Hašek si ultimata neklade, kašpárka však ze sebe dělat nemíní

PRAHA

Program odtajnil, jména svých lidí zveřejnil. Jedno však řekl Ivan Hašek tři dny před volbou nového šéfa českého fotbalu také zcela jasně. „Sám nezmohu vůbec nic, potřebuji kolem sebe lidi, jimž budu stoprocentně důvěřovat a s nimiž posunu fotbal správným směrem. Pokud by tomu tak být nemělo, nebudu dělat českému fotbalu kašpárka,“ vzkázal nejžhavější kandidát na funkci předsedy ČMFS Ivan Hašek delegátům sobotní valné hromady.

Foto: René Volfík, ČTK

Kandidát na předsedu Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek oznamuje svůj předvolební program.

Článek

Představ má spoustu. Vizí ještě víc. Reprezentací a snahou udělat všechno pro spásu pohasínající vidiny světového šampionátu v Jihoafrické republice počínaje, až třeba pro přísun peněz do fotbalu či zlepšení péče o mládež.

Jako autobus bez volantu!

„Sám ale nezmohu nic, je to stejné, jako kdybych řídil autobus bez volantu,“ vysvětlil Ivan Hašek tři dny před volební valnou hromadou, proč odtajnil svůj tým, s nímž by rád po čtyři další roky vedl český fotbal. „Nekandiduji kvůli sobě, ale kvůli tomu, co chci pro český fotbal udělat. Miluji ho, protože mi dal strašně moc a teď mu chci pomoci,“ vysvětlil, proč se po čtyřech letech z toulek cizinou vrátil a křeslo prvního muže znovu uchází. A samozřejmě také proč si vybral lidi, jejichž jména ve středu poprvé vyřkl...

Třeba Jindřicha Rajchla jako místopředsedu za Čechy, třeba Dalibora Kučeru nebo Jiřího Kubíčka jako místopředsedy za Moravu, třeba Karla Poborského jako místopředsedu za ligu.

Ale nezůstalo jen u těchto jmen, protože Hašek představil svůj kompletní tým. Pochopitelně i s patřičným vysvětlením, proč na své vyvolené sází... „Že je Jiří Kubíček jedním z nejkontroverznějších mužů našeho fotbalu? Souhlas, ale také jeden z nejschopnějších a nejpracovitějších. Navíc má na Moravě podporu,“ hájil kupříkladu kandidaturu hanáckého rebela. „A Jindra Rajchl či Karel Poborský? Oba mohou fotbalu také hodně pomoci. Samozřejmě bych rád, aby ve výkonném výboru byla zastoupena Sparta i Slavia, takže přidám i další jména - Svoboda a Doležal."

Hromada jako fotbalový milník

Okruh lidí, s nimiž by Ivan Hašek rád spolupracoval, je ale samozřejmě mnohem širší. Sedláček, Kubík, Voženílek, Blaha, Hrubčík, Čičmanec, Dembinný, Vlk, Marek, Dufek -  to jsou jen některá jména, jež vyslovil a s nimiž by si dovedl spolupráci představit.

„Valná hromada bude zásadním milníkem českého fotbalu, od ní se bude odvíjet další budoucnost i pohled sponzorů a partnerů na něj. Proto bychom si měli uvědomit, že jde o fotbal. Pokud budu zvolen, udělám všechno proto, aby se sjednotil, abychom skončili s pomlouváním, udáváním, nabouráváním do mailových schránek, abychom skončili s válkami a vyřešili všechny spory, jež ho provázely,“ zahlásil své krédo, které by chtěl začít okamžitě po valné hromadě naplňovat.

„Pracovat musíme začít okamžitě. Možná už v sobotu, pokud valná hromada skončí v rozumném čase. A protože jsem naturelem optimistou, věřím tomu, že proběhne hladce a rychle.“

Haškovy priority, s nimiž jde do boje o předsednické křeslo
- Česká reprezentace a snaha zachránit kvalifikaci o účast na MS 2010 v Jihoafrické republice
- Vytvořit kvalitní realizační týmy pro všechny reprezentační celky - jedenadvacítkou počínaje a mládežnickými výběry konče.
- Zlepšit a zkvalitnit vzdělávání trenérů, rozhodčích, do výchovy mládeže vnést moderní prvky a dobré zahraniční zkušenosti.
- Zvýšit autonomii profesionálního fotbalu, ale změnu provést tak, aby to nepoškodilo fotbal amatérský.
- Vyhlásit boj extremismu, vandalismu a násilí na českých stadionech, neboť návštěva fotbalového utkání se musí stát zase prestižní společenskou událostí. Bez kulturního prostředí na stadionech je něco podobného ale nemyslitelné.
- Fotbal se nemůže dívat jen na sebe, ale musí rozdávat radost a pomáhat potřebným, takže mám nachystán projekt různých charitativních akcí.
- Peníze fotbal potřebuje a proto mám detailní plán, jak je zajistit. Tým špičkových odborníků je schopen je přinést jak ze soukromé sféry, tak z veřejné pro amatérský a mládežnický fotbal. Samozřejmostí je využívání i fondů UEFA a FIFA. Musíme zajistit finance, aby nikdo nestrádal a nežil na hranici krachu.
- Základním krédem se musí stát transparentnost, protože jedině pak ustanou věčné spory a hádky a přesvědčíme partnery, že jejich peníze nepřichází nazmar.
- Nové stanovy jsou nutnosti, změna struktury strahovského sekretariátu rovněž. Ten se musí stát především servisním místem pro fotbal.
- Mediální obraz fotbalu chci rovněž změnit. V praxi to znamená víc fotbalu v lepším balení v televizi, rozhlase, na internetu, v mobilu. Jedině tak se zase stane fotbal feonemenem.

Prioritou záchrana kvalifikace

Jednou z nejpodstatnějších Haškových priorit je pochopitelně reprezentace a snaha zachránit kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2010 v Jižní Africe. „Na reprezentační tým se chci zaměřit osobně, protože pro postup musíme udělat všechno. Začíná to sestavením realizačního týmu, který se o účast v Jihoafrické republice musí poprat, a končí výběrem hráčů, pro něž musí být hrdostí za národní tým nastupovat,“ netajil Ivan Hašek.

Jarolím k favoritům patří,ale...

Zato o svých favoritech na funkci reprezentačního kouče mluvit nechtěl, i když připustil, že slávistický kouč Karel Jarolím mezi nimi figuruje. „Měl jsem možnost poznat jeho metody a způsoby práce a proto je Karel Jarolím vhodným typem. Všechno je ale předčasné - se Slavií žádná jednání neproběhla a ani já dopředu žádné funkce nerozdávám,“ prohlásil Ivan Hašek.

Reklama