Hlavní obsah

Chvalovského zkušeností chceme využít, netajil nový místopředseda Rajchl

Bylo to drtivé vítězství Ivana Haška a jeho lidí. Dosud vládnoucí strahovskou garnituru porazil na hlavu, neboť delegáti valné hromady vyslyšeli jeho přání a do nového výkonného výboru zvolili drtivou většinu jeho lidí. I mladého právníka Jindřicha Rajchla, šéfa českého a slovenského zastoupení bwinu a předsedu dozorčí rady v pražské Dukle do funkce místopředsedy ČMFS za Čechy instalovali. "Plánujeme i comeback bývalého šéfa svazu Chvalovského," přiznal Rajchl bezprostředně po inauguraci.

Článek

Asi jste v Haškově štábu před valnou hromadou nečekali, že zvítězíte tak drtivým způsobem a rivaly doslova smetete ze scény...

Samozřejmě že jsem strašně rád, že volby takto dopadly. Bez převahy ve výkonném výboru bychom nebyli schopni plnit program, který jsme si dali. A nám jde opravdu o program a nikoli o sbírání funkcí, protože všichni v Haškově týmu jsme dostatečně zabezpečeni a chceme českému fotbalu pomoci.

Krásná slova. Ale co třeba vy osobně? Co chcete do českého fotbalu přinést a jak mu míníte pomoci?

Prvním heslem mé předvolební kampaně bylo sjednocení české komory, neboť hádky, spory, konflikty, vzájemné vyčítání a půtky nás neskutečně oslabovaly. I z toho pramenila negativní image, kterou český fotbal měl a má. Proto jsem se nevyjadřoval ke svým konkurentům a vsadil na pozitivní program, což se vyplatilo.

Ivan Hašek a Luděk Vinš (vlevo) a nový místopředseda ČMFS Jindřich Rajchl (vpravo) na volební valné hromadě ČMFSfoto: Právo/Petr Hloušek

Sjednocení je sice krásná věc, ale to bude teprve začátek. Fotbal běduje a naříká nad nedostatkem peněz a vy jste mu je před volbami sliboval. Nejen profesionálnímu, ale i výkonnostnímu.

Mým úkolem opravdu bude, abych finance do fotbalu přinesl. Víc peněz a hlavně transparentní peníze, protože jedině to může českému fotbalu pomoci. Chci je ale přinést do všech fotbalových sfér - tedy i do fotbalu výkonnostního, amatérského i mládežnického. Jsem přesvědčen, že ve veřejném i soukromém sektoru je připravena spousta firem dát do fotbalu peníze, pokud uvidí změnu. Na valné hromadě ji viděly...

Zatímco vy mluvíte obecně, neúspěšný kandidát na funkci předsedy Luděk Vinnš se pokusil získat delegáty tím, že slíbil konkrétních třicet miliónů korun ze svých firem.

Naším cílem je přinést mnohem víc, než je oněch slibovaných třicet milionů. Jednorázová injekce nepomáhá v ničem, pokud celý systém není nastaven tak, aby generoval nové a nové peníze. A aby jich generoval stále víc! A my podobné plány máme, s partnery jednáme a finance z veřejného i soukromého sektoru do fotbalu přineseme.

Takže finance jako hlavní priorita nového svazového místopředsedy, který má ostatně s tokem peněz dost a dost zkušeností ze sázkové společnosti bwin, jíž velí...

Finance a také šetření, u něhož musíme začít. Osobně třeba nesouhlasím s rozdělováním příjmů z vrcholných reprezentačních akcí, tedy z mistrovství světa a Evropy, způsobem, jakým se to dělalo dosud. Peníze by se měly dostávat i do nižších složek fotbalu. Druhou prioritou jsou veřejné finance, které musí být směrovány do mládežnické a amatérské kopané, třetím pak soukromé peníze. Ale nejde jen o to peníze získat a do fotbalu přinést, podstatný bude i způsob jejich rozdělování. Musíme jasně vymezit úsek reprezentace, profesionálního fotbalu, výkonnostního a mládežnického fotbalu.

Jindřich Rajchl se stal novým místopředsedou ČMFS.foto: Právo/Petr Hroník

Hodně se toho před volbami namluvilo a napsalo o spojení Ivana Haška i vás osobně s někdejším fotbalovým bossem Františkem Chvalovským, který byl nucen před osmi lety opustit předsednické křeslo i fotbalovou scénu. A ve vyhnanství zůstal dodnes, i když se mu za osm let nic neprokázalo a za údajné uvěrové podvody odsouzen nebyl!

Rádi bychom využili jeho rad a pomoci, ale budeme ho muset přemluvit, protože v současnosti se nehodlal nijak angažovat. Přitom jedním z piliřů našeho programu byl návrat do diplomatických pozic, které český fotbal díky Chvalovskému kdysi v UEFA držel. V tom nám může Chvalovský odborností i zkušenostmi pomoci, protože nikoho lepšího a na mezinárodní fotbalové scéně renomovanějších a uznávanějšího u nás nemáme.

Takže plánujete jeho comeback na Strahov a pak třeba i do sídla UEFA?

Nepředbíhal bych, nejdříve s ním musíme jednat a počkat, jak se vysloví a zda řekne ano či ne.

Tedy žádné obavy z toho, jak bude spojení nové fotbalové vlády s Františkem Chvalovským vnímáno a přijato?

A proč bychom měli mít obavy? Jestliže je Chvalovský vnímán jako kontroverzní osobnost, pak možná ve společnosti, ale ve fotbale rozhodně nikoli, protože pro něj toho udělal strašně moc. A navíc -  jsem advokát a musím ctít presumpci nevinny. Pan Chvalovský nebyl dosud nikdy odsouzen a to ani v první instanci, i když už oběhlo osm let. A to už nemluvím o tom, že veškeré řízení, jež je proti němu vedeno, se netýká fotbalu.

Myslíte, že tím přesvědčíte poražené rivaly, kteří se teď s vašimi vazbami na Chvalovského vytasí? Vždyť vy jste ho dostával z pankrácké vazby, vy jste vedl „jeho“ ligové Blšany, vy jste s ním byl a stále jste spojován!

My se teď musíme hlavně všichni spojit a vrátit český fotbal na výsluní na všech pozicích, včetně pozic diplomatických. A v tomto směru by nám mohl František Chvalovský strašně moc pomoci.

Reklama