Hlavní obsah

Sesazený Vacek se jen směje: Zbavil jsem se milenky, o kterou jsem už stejně nestál

Přes dvě desetiletí patřil k nejmocnějším fotbalovým bossům. V posledních letech se stal dokonce nejmocnějším ze všech, protože seděl na strahovské pokladně, kontroloval tok peněz, rozděloval a panoval. Nová fotbalová vláda ovšem smetla Jaroslava Vacka z fotbalové scény. Skončil jako místopředseda svazu, odvolali ho i z vedení marketinkové společnosti STES, kterou ročně protéká 230 miliónů korun.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Dvacet let patřil Jaroslav Vacek k nejmocnějším mužům českého fotbalu, na valné hromadě a po ní moc ztratil. Přesto se v Honkongu jenom směje...

Článek

Jak se cítí sesazený boss? Je alespoň patřičně zhrzený, znechucený a zneuznaný? Fotbal proklínající?

Jako chlap, jenž měl milenku, která ho v posledních letech už neskutečně vytáčela, ale on se s ní přesto nedokázal rozejít. Najednou ovšem zjistí, že ho podvádí s jiným a řečeno s klasikem - pocítí neuvěřitelnou lehkost bytí, protože je volný, aniž by to sám musel rozseknout.

Krásná metafora, ale co realita?

Občas sice na mě z některých projevů a vystoupení dýchne duch Jiří Kubíčka z fotbalového záhrobí, ale doufám, že jde jen o momentální projev nezkrotné euforie vítězů.

Narážíte tím na slova přirovnávající STES k chlívku? Na náznaky, že z jeho sejfů a skříní mohou padat různí kostlivci?

Narážím tím na výtky, jak za naší vlády různé spekulace fotbalu škodily, aniž by teď někomu vadilo, že se spekuluje dál. A dokonce o tak transparentních záležitostech, jako je hospodaření STES, o uzavřených smlouvách nemluvě.

Divíte se, když jsou pro fotbal nevýhodné?

Nevím o jediné, která by byla nevýhodná.

Co třeba milióny za přenosová práva od České televize? Místo dosavadních čtyřiceti rovných sto, neboť natolik si je nové vedení cení?

Kdo tomuto obchodu rozumí, musí se jenom těšit, jak fotbal vyždíme z televize víc peněz, než dosavadních čtyřicet milionů. Bude to famózní...

Sarkasmus vás neopouští...

Protože s televizními právy na zahraniční fotbal obchoduji a vím, o čem mluvím.

Právě! Své máte jisté a teď si musíte mnout ruce, jak se vaše nástupci budou škvařit ve vlastní šťávě. Už třeba proto, že z České televize žádné další miliony nedostali a nedostanou, protože smlouva se automaticky prodloužila o další rok.

Ale omyl. Já nezatrpkl a nezahořkl, mám naopak zájem, aby náš fotbal fungoval. Když se mu bude dařit a bude se rozvíjet, bude se dobře dařit i mně.

Vám se dobře nedaří?

Dík za optání, jsem v Honkongu, nestěžuji si. Už ani ta milenka mě nevytáčí.

Teď už bývalý místopředseda ČMFS Jaroslav Vacek obchoduje s televizními právy dál.foto: Právo/Michaela Říhová

Ale možná že vytáčet bude. Až se začne vyhodnocovat výhodnost a nevýhodnost smluv, jež STES uzavřel, až  avizovaný audit rozkryje oněch 230 milionů, které společností ročně protékají...

Pak najde transparentní hospodaření, které jsme dostali z počátečního dluhu šedesáti miliónů, s nímž jsme před šestnácti lety začínali, k dnešnímu obratu 220 až 230 milionů.

Nezdá se to i vám samotnému málo, když už uběhlo šestnáct let od doby, co jste s Františkem Chvalovským a německými poradci STES zakládal?

Jenže STES obchoduje s televizními a reklamními právy reprezentace a profesionálních soutěží v teritoriu, které je mu dané a vymezené i tím, že spousta sponzorů stojí mimo, neboť podporují kluby. I to byla jedna z úmluv uzavřená během uplynulých let.

Čímž vlastně tvrdíte, že zdvojnásobit dosavadní obrat STES a dostat se před Maďarsko nebo Rumunsko, jak o tom nová generalita uvažuje, je nereálné?

Rezervy jsou vždycky a držím palce, aby se to nové fotbalové vládě povedlo. Já ale počítám zajíce až po honu.

Nebylo by tedy za současné situace lepší STES opravdu zrušit a založit novou firmu, což byl také návrh, který na valné hromadě i po ní zazněl. Sám jste přece slyšel - STES je zprofanovaný a už jeho název působí jako výbušnina!

Mediálně ho zprofanovali samotní fotbalisté, ale v obchodní sféře má pověst seriózního partnera, který nikdy neměl žádné závažné problémy na trhu a v obchodní činnosti.

Zleva bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Pavel Mokrý a místopředseda svazu Jaroslav Vacek na volební valné hromadě ČMFSfoto: ČTK/Stanislav Peška

A co tedy alespoň přemalovat vývěsní štít?

A měnit zápis v obchodním rejstříku, obcházet všechny stávající partnery a žádat je, aby s fotbalem uzavírali smlouvy už jednou uzavřené?! Nedoporučoval bych to. Pro některého ze sponzorů by podobný krok mohl posloužit, aby ze svých závazků vyklouzl. I touto radou snad potvrzuji, že mně na českém fotbale dál záleží.

Reklama