Hlavní obsah

Turnaj v Čelákovicích vyhrála Slavia, žižkovský kouč Petržela šokoval

ČELÁKOVICE

Fotbalisté pražské Slavie s přehledem dokráčeli k vítězství na tradičním letním turnaji v Čelákovicích, kde si po vítězství 1:0 v semifinále s Viktorií Žižkov poradili i ve finále s Brnem po vysokém výsledku 5:1. Třetí místo na turnaji obsadili hráči libereckého Slovanu, kteří v boji o bronz přemohli druholigovou žižkovskou Viktorku.

Článek

Žižkovský trenér Vlastimil Petržela překvapil všechny přítomné na čelákovickém stadiónu klubu Union, neboť se v sobotu v jeho kádru objevilo na testech nečekané trio Adam Petrouš, Pavel Mareš a belgickou ligou ostřílený Richard Culek. Zkušený kouč se netají tím, že minimálně jeden z těchto jmenovaných bude Viktorce pomáhat i v boji o návrat mezi elitu.

„S trenérem Petrželou jsem v kontaktu již dlouho. V Jihlavě mi ke konci června končila smlouva, a tak jsem rád, že mi Vlasta zavolal a řekl, abych přišel na trénink,“ odtajnil v sobotu námluvy s pražským klubem Pavel Mareš, jehož tým na úvod nestačil na mistrovskou Slavii po prohře 0:1.

Překvapením pro všechny bylo také poločasové vystoupení dalšího stopera v dresu žižkovské Viktorky Adama Petrouše, jenž přiznal, že by se mu spolupráce v defenzivě s Marešem zamlouvala. Oba již pod trenérem Petrželou působili dřív, na hřišti se v jednom týmu ovšem ještě nesešli. Minuli se jak ve vršovických Bohemians, tak na Spartě.

Dvorník alá Panenka

Těsná porážka v semifinále čelákovického turnaje tedy poslala Viktorku do boje o třetí místo. Tam druholigový mančaft nestačil ani na liberecký Slovan, se kterým prohrál až po penaltovém rozstřelu. Při něm už byli Severočeši šťastnějším týmem, neboť v prvním zápase v úmorném vedru svěřenci kouče Ladislava Škorpila nestačili po penaltách na celek Brna.

Jeden z úspěšných exekutorů pokutového kopu byl i brněnský stoper Josef Dvorník, jenž svým pokusem napodobil slavnou penaltu Antonína Panenky. „Takto jsem pokutové kopy zkoušel již v mládežnických kategoriích,“ přiznal zkušený zadák. „Nyní jsem sledoval gólmana, jenž při předchozích dvou pokusech mých spoluhráčů vždy skákal do strany, a tak jsem se rozhodl zahrát to takhle,“ řekl úspěšný exekutor Dvorník, jenž si za pohledný pokus vysloužil od diváků aplaus.

Byli to tedy hráči z moravské metropole, kteří se od 16:30 postavili ve finále mistrovské Slavii. Sešívaní ovšem i v tomto zápase herně ukázali, že se před ligou dostávají do dobré formy, neboť fotbalisty Brna deklasovali 5:1 a radovali se ze zisku Poháru starosty města.

Zápasy o konečné umístění na fotbalovém turnaji v Čelákovicích:
Finále:
Slavia Praha - 1. FC Brno 5:1 (3:1)
Branky: 15. a 67. Grajciar, 11. Vlček, 28. Janda, 48. Šenkeřík - 24. T. Došek.
Slavia: Romanovs - Grajciar, Hošek (71. Cissé), Suchý, Hloušek - Janda (41. Volešák), M. Jarolím (56. Belaid), Ragued (41. Trapp), J. Černý (64. Hubáček) - Vlček (56. Tafat), Naumov (41. Šenkeřík).
Brno: Bureš - Lira (50. Borák), Pejič, Pernica, Dalmo - Kalivoda, Mareček, Leonardo Costa (46. Šural), Červínek - Vrána (53. Okleštěk), T. Došek.
O 3. místo:
Slovan Liberec - Viktoria Žižkov 1:1 (1:0), pen. 4:2
Branky: 13. vlastní Mareš - 39. Vaculík. Penalty proměnili: Jirouš, Martan, Vácha, Dort - Šťastný, Koukal. Neproměnili: Vaculík, Novotný (oba Žižkov).
Liberec: Uvarenko - Vácha, Hochmeister, Polák, Vulin - Martan, Dort, Vlasko (64. Čorič), Stanley (35. Liška) - Jirouš, Kerič (35. Kelič).
Žižkov: Bartalský - Kropík, Petrů (35. Brabec), Mareš (35. A. Petrouš) Šťastný - Vaculík, Procházka (35. Novotný), Hromek (35. Culek), Kočí (35. Koukal), Zengue (35. Hušbauer) - Matějka (35. Kalod).

Reklama