Hlavní obsah

Rodríguez vystřelil v nastavení pro Barcelonu Superpohár

MONTE CARLO

Fotbalisté Barcelony získali Superpohár, když v Monte Carlu porazili ukrajinský Šachtar Doněck 1:0 v prodloužení. O jedinou branku zápasu se postaral ve 115. minutě útočník Pedro Rodríguez, kterého vysunul nejlepší hráč zápasu Lionel Messi. V dresu Šachtaru odehrál celé utkání český reprezent Tomáš Hübschman. Barcelona získala tuto trofej potřetí v historii.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Pedro Rodríguez z Barcelony se raduje z branky do sítě Šachtaru Doněck.

Článek

Ve španělském týmu se podruhé představila největší letní posila Zlatan Ibrahimovič, který do katalánského týmu přestoupil z Interu Milán. V první půli však příliš vidět nebyl. Podobně jako ostatní hráči Barcelony. Mohl za to zejména defenzivní styl Šachtaru, se kterým od začátku utkání ukrajinský tým nastoupil.

Nejaktivnějším hráčem první půle byl Messi. Nejdříve však ohrozil branku vítěze Poháru UEFA Henry, jeho střela z hranice pokutového území však skončila nad brankou gólmana Pjatova. Do jediné šance úvodních pětačtyřiceti minut se dostal po narážečce s Xavim právě Messi. Argentinec akci zakončil střelou, brankář ukrajinského týmu ji však dokázal zkrotit.

Luis Adriano ze Šachtaru Doněck (uprostřed) se snaží projít mezi dvojicí Carles Puyol (vlevo) a Yaya Touré z Barcelony.foto: Reuters/Philippe Laurenson

Hübschman hrající defenzivního záložníka na sebe upozornil ve 45. minutě, v níž zahrával standardní situaci Messi. Let míče zastavila ruka ve zdi a v pokutovém území stojícího českého reprezentanta. Hráči španělského týmu požadovali po sudím De Bleeckerem pokutový kop. Belgický rozhodčí se však jen usmál a nechal zahrát rohový kop.

Pjatov svůj tým podržel i ve druhé půli

Ve druhé půli se na nekvalitním trávníku v Monte Carlu odehrával podobný scénář jako v poločase prvním. Barcelona se pokoušela strhnout vedení na svou stranu. Narážela však na bezchybnou defenzivu Šachtaru. V 74. minutě se pohotovou střelou prezentoval čerstvý nejlepší hráč loňského ročníku Ligy mistrů Messi. Pjatov však byl připraven, stejně jako o několik vteřin později při technickém pokusu Henryho.

Zápas tak dospěl do prodloužení. V tom si první velkou příležitost v utkání vypracoval ukrajinský tým, kterému se ani v letošní sezóně nepodařilo postoupit do Champions League. Kobin vysunul Aghahowua, jehož střelu s obtížemi vytěsnil Valdés. Gólman katalánského týmu si tak v nastavení připsal první těžší zákrok.

Lionel Messi z Barcelony (uprostřed) se snaží projít přes dvojici Vasilij Kobin (vpravo) a Dmitrij Čigrinskij ze Šachtaru Doněck.foto: Reuters/Philippe Laurenson

O dvě minuty později ale mohl Hübschmanův tým inkasovat. Bojan Krkič, který na začátku prodloužení nahradil Henryho, pálil z úhlu na Pjatova. Gólman ukrajinského týmu však balón vyrazil nohama.

Barcelona se však nakonec dočkala. Ve 115. minutě přistrčil Messi míč Rodríguezovi, jenž v 80. minutě nahradil Ibrahimoviče, a španělský útočník uklidil míč přízemní střelou přesně k pravé tyči. Ukrajinskému týmu se již nepodařilo vyrovnat a zisk celkově třetího Superpoháru tak slaví fotbalisté Barcelony.

Fotbalový Superpohár:
FC Barcelona - Šachtar Doněck 1:0 po prodloužení
Branka: 115. Rodríguez. Rozhodčí: De Bleeckere (Bel.). ŽK: Messi - Ilsinho, Kucher, Srna, Kobin. Diváci: 18.500.
Barcelona: Valdés - Abidal, Pique, Puyol, Alvés - Keita, Touré (100. Busquets), Hernandéz - Henry (96. Krkič), Messi - Ibrahimovic (81. Rodríguez). Trenér: Guardiola.
Šachtar: Pjatov - Srna, Kucher, Čigrinskij, Rat - Ilsinho, Gai (80. Kobin), Hübschman, Willian (91. Aghanowa) - Adriano, Fernandinho (80. Jadson). Trenér: Lucescu.

Reklama