Hlavní obsah

Mezi nominovanými na fotbalistu roku FIFA není žádný Čech

CURYCH

Stejně jako loni není ani letos žádný český hráč v třiadvacetičlenné nominaci na nejlepšího fotbalistu roku podle Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Ve výběru nechybí loňský vítěz Portugalec Cristiano Ronaldo, který letos přestoupil z Manchesteru United do Realu Madrid za zhruba 2,5 miliardy korun a stal se nejdražším hráčem všech dob.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Fotbalista Realu Madrid Cristiano Ronaldo oslavuje gól v utkání proti Marseille.

Článek

V nominaci, kterou sestavili fotbaloví experti jednotlivých komisí FIFA, je také loni druhý Argentinec Lionel Messi či Španěl Fernando Torres, který v minulém ročníku obsadil třetí místo. Z českých fotbalistů byl v třiadvacetičlenné nominaci na cennou trofej naposledy brankář Chelsea Petr Čech v roce 2007.

Hlasovat budou kapitáni a hlavní trenéři reprezentačních týmů, kteří kromě nejlepšího fotbalisty zvolí také fotbalistku roku 2009. FIFA na začátku prosince zveřejní pět můžu a pět žen, z nichž bude vítěz vyhlášen na devatenáctém ročníku galavečeru FIFA 21. prosince v Curychu. Hlasující nesmějí dát hlas hráčům ze svého národního týmu.

Nejvíc zástupců je v nominaci ze Španělska (šest), o dva hráče méně má mezi třiadvaceti fotbalisty Anglie. Z klubů je na tom nejlépe španělská Barcelona, která má v seznamu šest hráčů, jen o jednoho méně má v nominaci anglická Chelsea. Kromě Ronalda a Messiho považují odborníci za favority také další barcelonské hvězdy Zlatana Ibrahimoviče, Andrése Iniestu, Xaviho Hernandeze, Carlese Puyola či Thierry Henryho.

Nominace (podle abecedního pořadí):
Michael Ballack (Něm./Chelsea), Gianluigi Buffon (It./Juventus), Iker Casillas (Šp./Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Port./Real Madrid), Diego (Braz./Juventus), Didier Drogba (P. Slon./Chelsea), Michael Essien (Ghana/Chelsea), Samuel Eto'o (Kamerun/Inter Milán), Steven Gerrard (Angl./Liverpool), Thierry Henry (Fr./Barcelona), Zlatan Ibrahimovič (Šv./Barcelona), Andrés Iniesta (Šp./Barcelona), Kaká (Braz./Real Madrid), Frank Lampard (Angl./Chelsea), Luis Fabiano (Braz./Sevilla), Lionel Messi (Arg./Barcelona), Carles Puyol (Šp./Barcelona), Franck Ribéry (Fr./Bayern Mnichov), Wayne Rooney (Angl./Manchester United), John Terry (Angl./Chelsea), Fernando Torres (Šp./Liverpool), David Villa (Šp./Valencia) a Xavi (Šp./Barcelona).

Reklama