Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalu dával celý život všechno, vzpomínají na Františka Veselého spoluhráči

PRAHA

Jako blesk z čistého nebe zasáhla v pátek český fotbal smutná zpráva o náhlém úmrtí slávistické legendy Františka Veselého. Velký zármutek po nečekaném skonu pětašedesátiletého internacionála prožívali i jeho bývalí spoluhráči. „Hodně mě jeho smrt překvapila. Byl v dobré kondici, nekouřil, nepil a chodil včas spát,“ vzpomínal pro Sport.cz na svého bývalého spoluhráče Antonín Panenka.

Článek

Nikdo z oslovených bývalých fotbalistů nečekal, že by zrovna František Veselý měl tak brzy odejít do fotbalového nebe. Vždyť jeden z Ježkových mistrů Evropy ze šestasedmdesátého se ještě ve středu proháněl v Bílině po fotbalovém trávníku v dresu internacionálů.

„V kondici se udržuji životosprávou, poslední dobou máme mnoho exhibičních utkání, takže netrénuji, jen hraji. To je ten nejlepší trénink,“ nechal se dokonce ještě dva dny před svým skonáním slyšet pro bílinský web František Veselý.

Bičovský: Ještě ve středu jsme spolu hráli

„Vůbec jsem tu zprávu nečekal. Ještě ve středu jsme spolu hráli a na hřišti to byl ten typický Franta,“ řekl Sport.cz Veselého bývalý spoluhráč z národního týmu Přemysl Bičovský. „Byl jsem většinou jeho protihráčem, ale odehráli jsme spolu i pár utkání v reprezentaci. Fotbalu dával Franta úplně všechno. I v době, kdy už byl teď starší, vyžadoval od spoluhráčů na trávníku přesně to, co za mlada. Ještě před dvěma dny létal po pravé straně,“ připomněl Bičovský tradiční Veselého post pravého křídla.

Nejen Bičovský s Veselým, ale také Antonín Panenka se v šestasedmdesátém vracel z Bělehradu jako hrdina. „S Frantou jsme za nároďák odehráli dobré zápasy. Nakonec jsme se potkali ještě jako spoluhráči v Rapidu Vídeň,“ vzpomínal pro Sport.cz bývalý hráč vršovických Bohemians.

Panenka: Byl v kondici, nekouřil, nepil

„Zemřela legenda Slavie, symbol klubismu,“ pokračoval Panenka. „Franta byl přesně symbolem toho, jak by fotbal měli brát všichni hráči. Nevím, jestli byl vzorem pro mladé generace. Pro hráče, kteří ho zažili, ale určitě. Hodně mě jeho smrt překvapila. Byl v dobré kondici, nekouřil, nepil, chodil včas spát,“ nedokázal Panenka stále odchod Františka Veselého pochopit.

Když se Petr Herda s Františkem Veselým ve Slavii potkal, bylo mu sedmnáct let. „A Frantovi bylo už třicet. Je to strašné, co se stalo. Ještě minule, když jsme spolu hráli, lítal na hřišti jako šílenec. Byl velkou osobností českého fotbalu a těch je už stále méně. V srdci měl jenom Slavii, ale nebyl to takový blázen, že by nedokázal uznat třeba Spartu,“ nechal se slyšet pro Sport.cz Petr Herda. „Bude nám chybět,“ dodal.

Reklama