Hlavní obsah

Trubky na fotbalových zápasech v JAR už chtějí zakázat i Japonci

TOKIO

Také japonští fotbaloví funkcionáři se už zařadili do skupiny těch, kdo chtějí na mistrovství světa v Jihoafrické republice v příštím roce zakázat hlučné fandění pomocí speciálních plastových trumpet. Prezident japonského svazu Motoaki Inukai to prohlásil po víkendovém přípravném utkání v Port Elizabeth.

Foto: Mike Hutchings , Reuters

Jihoafričtí fanoušci s tradičními trubkami

Článek

FIFA tento případ už před časem řešila, zakázat takzvané vuvuzely ale odmítla. Hlavním argumentem bylo, že tyto trubky patří k africké fotbalové kultuře. Japonci se nyní obrátili přímo na představitele jihoafrické fotbalové federace.

"Požádali jsme je, aby tomu hluku zamezili. Nebylo slyšet vlastního slova," řekl Inukai v dnešním vydání listu Sankei Sports. Znovu si na toto téma chce pohovořit i s předsedou FIFA Seppem Blatterem.

Pro zákaz vuvuzel se vyslovili i sami fotbalisté. "Spoluhráč na vás něco křičí ze dvou metrů, a vy ho neslyšíte. Ale při hře se přece musíte nějak domlouvat," poznamenal japonský obránce Tulio. "Když se bude hrát dobrý fotbal, možná (fanoušci) ztichnou a budou se jen dívat," prohlásil v nadsázce trenér Takeši Okada.

Zhruba metr dlouhé trubky jsou na jihoafrických fotbalových stadionech zcela běžnou věcí, ale během letošního Poháru FIFA i při dalších zápasech si na jejich monotónní zvuk stěžovala spousta hráčů i trenérů. Nizozemský kouč Bert van Marwijk například hovořil o "otravném rámusu", podobně se vyjádřily i některé televizní společnosti a fanoušci, kteří zahrnuli FIFA stovkami rozhořčených e-mailů.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG