Hlavní obsah

Jabulani, míč pro fotbalové mistrovství světa, který už nezaplave

PRAHA

Rychlý a přesný. Tak charakterizoval míč pro nadcházející fotbalové mistrovství světa 2010 český internacionál Pavel Nedvěd. Jabulani, jak se míč od firmy Adidas nazývá, je v mnoha ohledech revoluční. „Měl jsem možnost ho vyzkoušet i za špatného počasí. Rychle jde od nohy, je lehký a vůbec vzduchem neplave,“ řekl Nedvěd v Praze při páteční oficiální prezentaci nového balónu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pavel Nedvěd představil v Praze míč pro nadcházející mistrovství světa ve fotbale nazvaný Jabulani.

Článek

Jméno Jabulani pochází z domorodého jazyka zulu, což je jedna z jedenácti úředních řečí Jihoafrické republiky. V překladu Jabulani znamená slavit. Fotbal je vášeň, která spojuje svět a název nového míče má vzdát hold fotbalové oslavě, která se v létě 2010 v Jihoafrické republice uskuteční.

Hlavními barvami jsou bílá, černá a žlutá, celkem jich najdeme na míči jedenáct. Ty představují jedenáct hráčů v každém týmu, jedenáct úředních jazyků Jihoafrické republiky a jedenáct jihoafrických komunit, které zemi tvoří.

Jde rychle od nohy

„Je pro mě čest, že můžu oficiální míč pro blížící se světový šampionát prezentovat. Sám jsem měl možnost si s ním zahrát. Balón je opravdu elastický a pružný. Hrozně rychle jde od nohy. Testovali jsme ho i v dešti a vůbec neztratil své výjimečné vlastnosti,“ prozradil Nedvěd. „Navíc je moc krásný,“ dodal.

Podle tvůrců je Jabulani nejkulatějším míčem na světě, a to díky osmi speciálně tvarovaným plátům. Navíc je podle výrobců mimořádně stabilní a perfektně přilnavý za všech okolností. A výjimečně přesný. Díky technologii grip ´n´ groove má být míč přilnavější a technologicky aerodynamičtější než jakýkoliv jiný balón předtím.

Hráči, kteří měli možnost si míč vyzkoušet, si ho pochvalují. "Fantastické! Míč dělá přesně to, co chci," řekl Michael Ballack z Chelsea. "Kontakt s míčem je nejdůležitější a tenhle míč je skvělý," prozradila například brazilská hvězda Realu Madrid Kaká. Novou akvizici si mohl vyzkoušet i český brankář Petr Čech. „"Když na mě míč letěl, úplně jsem z něj cítil energii," řekl pro klubový web gólman londýnské Chelsea.

Reklama