Hlavní obsah

Těšte se, právě začíná rok ve znamení magické Pelého desítky

PRAHA

Měl by to být parádní fotbalový rok. Začal se psát letopočet 2010, a tak bude ve znamení desítky. A tu přece zpravidla nosí na dresu největší hvězda mužstva. Ne náhodou ji má i Lionel Messi, podle anket aktuálně nejlepší hráč planety. Ostatně i český fotbal doufá, že její reprezentaci zvedne uzdravený špílmachr Tomáš Rosický, pochopitelně s desítkou na zádech.

Foto: Fadi Al-Assaad, Reuters

Bude to rok všech desítek, těší se fotbalový král planety Lionel Messi.

Článek

Magii desítky ustavil legendární Pelé. Byl představitelem fotbalového ideálu – útočník a střelec gólů, režisér hry a tvůrce idejí, vůdčí osobnost. Díky němu se vžilo, že číslo 10 je „trochu jiný“ hráč než ostatní. Potvrzovali to také třeba Platini, Zico, Gullit, Matthäus a samozřejmě Maradona.

Česká reprezentace tradici ctí. Desítku má špílmachr Tomáš Rosický. V národním týmu debutoval se třináctkou, ale brzy dostal stejné číslo, s jakým hrával v Dortmundu. Borussia dokonce použila číslo jako jedno z lákadel, když talentovaného Čecha přesvědčovala k přestupu ze Sparty. Trenér Sammer mu slíbil, že než se rozmyslí, dres s číslem deset mu schová.

Tomáš Rosický by měl být se svou desítkou spasitelem nároďáku.foto: Právo/Michaela Říhová

„To byla velká pocta, protože v Německu má desítka v klubové hierarchii velkou váhu. A já dostal triko po legendárním Möllerovi,“ vzpomíná Rosický, který v Arsenalu kope se sedmičkou.

Hráči s číslem 10 v osmifinále Ligy mistrů:
Clarence Seedorf (AC Milán), Adrian Mutu (Fiorentina), William Gallas (Arsenal), Joe Cole (Chelsea), Lionel Messi (Barcelona), Arjen Robben (Bayern), Jussié (Bordeaux), Wesley Sneijder (Inter), Cristian Rodriguez (Porto), Wayne Rooney (Manchester United), Diogo (Pireus), Ederson (Lyon), Alan Dzagojev (CSKA), Lassana Diarra (Real), Luis Fabiano (Sevilla), Yildiray Bastürk (Stuttgart).

Během Rosického zranění dostal na EURO 2008 desítku do pronájmu Václav Svěrkoš. A právě ostravský útočník jako žolík rozhodl zahajovací duel celého šampionátu se Švýcarskem. „Desítku mají vždy největší borci z týmu. Já ji tedy budu muset rychle vrátit. Pořád je jasné, že patří Tomášovi,“ ujišťoval Svěrkoš.

Hvězdný Messi může nastupovat jak v útoku, tak v záloze. Pelého tradice se dodržuje na celém světě. Při pohledu na soupisky osmifinalistů Ligy mistrů zjistíme, že kromě jediného obránce (zkušeného Gallase z Arsenalu) má desítku devět záložníků a šest útočníků. Také v české Gambrinus lize ji nosí jediný obránce (jablonecký Jablonský), sedm záložníků a osm útočníků. Nejvýraznějším představitelem špílmachrovské desítky je plzeňský kapitán Horváth.

Hráči s číslem 10 v Gambrinus lize:
Goce Toleski (Slavia), Martin Jirouš (Sparta), Marcel Gecov (Liberec), Michal Hubník (Olomouc), Tomáš Jablonský (Jablonec), Marek Kulič (Mladá Boleslav), Vlastimil Stožický (Teplice), Pavel Horváth (Plzeň), Róbert Zeher (Ostrava), Pavel Mezlík (České Budějovice), Léo (Brno), Antonín Fantiš (Příbram), Marek Kincl (Bohemians Praha), Tomáš Cigánek (Kladno), Dalibor Slezák (Bohemians 1905), Michal Gonda (Slovácko).

Reklama