Hlavní obsah

Tradiční zimní Tipsport ligu oživí zahraniční týmy a jejich fanoušci

PRAHA

V nezredukované podobě a s novými zahraničními účastníky odstartuje tento čtvrtek již 13. ročník fotbalové Tipsport ligy. Ze soutěže, která domácím klubům tradičně zpestřuje zimní přípravu, se stal mezinárodní podnik. Po loňské expanzi na Slovensko se letos v poli startujících poprvé objevují také kluby z Polska a Německa.

Článek

Deset účastníků Gambrinus ligy, šest hostitelských měst v Čechách, na Moravě a na Slovensku, celkem 24 týmů a mezi nimi premiérově i polská Wodzislaw a německé Drážďany. To je vizitka letošní fotbalové Tipsport ligy, která odstartuje pražským derby Dukla - Bohemians 1905.

„Začali jsme v roce 1998 ve skromných podmínkách na Čechii Karlín a postupně zprvu jen pražskou akci povýšili na mezinárodní turnaj,“ pochvaluje si Petr Pálka, jednatel pořádající České fotbalové agentury.

„Jediný klub ani jednou ve třinácti ročnících nechyběl, a to Bohemians 1905, tedy praví klokani. Za nimi jsou jen se dvěma absencemi Viktoria Žižkov a Jablonec,“ připomíná Lubomír Ježek, ředitel pro vnější vztahy Tipsportu.

Brno v roli obhájce, Slavia letos odřekla

Loňský triumf obhajuje Brno, chybět naopak bude Slavia, na jejímž hřišti v Edenu se bude hrát pražská skupina. „Stejně jako loni jsme končili Evropskou ligu v půli prosince, když už ostatní mužstva byla dávno na dovolené. Zvolili jsme letos poněkud jiný model přípravy, a tak jsme považovali za férovější se letos nezúčastnit,“ vysvětluje generální ředitel sešívaných Petr Doležal.

Oživením by měl být start Wodzislawi a Drážďan. A očekávat lze i nájezd jejich fanoušků. „Za Dynamem může přijet 800 až 900 příznivců. Proto jsme jednali s policií, aby vše proběhlo v klidu,“ avizuje jednatel Děčína Miroslav Tyl.

Všechny zápasy se hrají na umělé trávě, což je v danou roční dobu jediná možnost. „Dříve jsem moc velký příznivec umělky nebyl, v Rusku jsem ji měl dokonce vyloženě zakázanou. Ale když vidím, jak jsou hřiště nyní kvalitní, už se na to dívám pozitivně,“ uznává Vlastimil Petržela, zkušený kouč Viktorie Žižkov.

Hrát se bude v šesti skupinách po čtyřech účastnících, dvojice pro čtvrtfinále a semifinále se losují. Vítěz získá 300 tisíc korun, poražený finalista polovinu, třetí tým 100 tisíc a čtvrtý 50 tisíc. Česká televize odvysílá tři přímé přenosy - 16. ledna duel Brna se Slováckem a 23. a 24. ledna pak první semifinále a finále.

Účastníci Tipsport ligy
Skupina A (Praha): Jablonec, Bohemians 1905, Viktoria Žižkov, Dukla.
Skupina B (Plzeň): Plzeň, Příbram, České Budějovice, Sokolov.
Skupina C (Děčín): Teplice, Kladno, Ústí nad Labem, Drážďany.
Skupina D (Brno): Brno, Olomouc, Slovácko, Zlín.
Skupina E (Bratislava): Petržalka, Senica, Jihlava, Trenčín.
Skupina F (Žilina): Žilina, Wodzislaw, Dubnica, Liptovský Mikuláš.

Reklama