Hlavní obsah

Vuvuzely i v Evropě? Podnikatelé se o to chtějí pokusit

BERLÍN/JOHANNESBURG

Fanoušci mistrovství světa ve fotbale mohou mít různé názory na jihoafrické tradiční trumpety vuvuzela, které jim buď připadají jako oslavná fanfára, nebo nesnesitelný rámus, ale dva němečtí podnikatelé vsadili na to, že jim plastiková trubka přinese zlato. Frank Urbas a Gerd Kehrberg koupili práva na prodej vuvuzel v zemích Evropské unie a sázejí na ně navzdory kontroverzi, která je provází, napsala agentura AFP.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Fanoušek s vuvuzelou

Článek

Metr dlouhou trumpetu, která dokáže vytvořit ohlušující řev, zvlášť když se do ní opřou tisíce diváků, kritizují především vysílací společnosti, někteří fanoušci a dokonce i část hráčů. To ale Urbase a Kehrberga neodradilo od koupě práv pro EU od jihoafrické firmy Masincedane Sport, která moderní, plastikovou verzi tradičního nástroje z rohů antilopy kudu vyrábí. Práva si zajistili už v březnu loňského roku a v Německu, které zatím představuje 90 procent celého evropského trhu s vuvuzelami, jich stihli vyrobit už několik miliónů.

Většina vuvuzel se v Evropě prodává u benzinových pump, v supermarketech, anebo je nakupují podniky, které je pak rozdávají jako originální dárky klientům. "Nemůžeme si stěžovat," odpovídá Urbas na dotaz, jak jdou obchody.

V Německu už byly vuvuzely zakázány na mnoha místech, kde se shromažďující fanoušci během nynějšího MS včetně Berlína či Dortmundu, a sdělovací prostředky se předhánějí ve varováních před ztrátou sluchu, který mohou způsobit. Nedávná studie zjistila, že vuvuzela je schopná hluku dosahujícího 127 decibelů, což je víc než tradiční bubny - 122 decibelů - či hvizd píšťalky rozhodčího, která má jen 121,8 decibelu.

Organizátoři jihoafrického mistrovství světa ale v pondělí odmítli vuvuzely zakázat s odůvodněním, že jsou symbolem letošního šampionátu. A jejich potenciál v Evropě Urbas nadále vidí navzdory zákazům. "Možná by se mohly rozšířit do sportů, které jsou už samy o sobě hodně hlučné, například závody formulí," dodává s optimismem.

Reklama

Související témata: