Hlavní obsah

Chovanec si na Řepkovo vyloučení nestěžuje, osvětu však požaduje

Premiérovým vítězem nově vzniklého fotbalového Superpoháru se jeho Sparta stala a miliónovou prémii zinkasovala, takže letenský sportovní manažer a trenér v jedné osobě Jozef Chovanec byl po čtvrtečním vítězství nad Plzní samozřejmě spokojen. A to přesto, že mu ostrá soutěžní generálka nabourala představy a plány před úterní kvalifikací o Ligu mistrů v Lotyšsku a navíc ho před startem nejvyšší domácí soutěže připravila o vyloučeného kapitána mužstva Tomáše Řepku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Řepka si za vyloučení v Superpoháru minimálně jedno ligové kolo nezahraje.

Článek

Před zápasem jste společně s plzeňským koučem Pavlem Vrbou slibovali atraktivní fotbal a věřili, že bude mít i patřičnou diváckou kulisu. Jenže diváci si na Letnou cestu nenašli a atraktivní fotbal se také nehrál...

Logicky, protože jsme museli reagovat na verdikt rozhodčího a vyloučení Řepky. Chtěli jsme hrát jiný fotbal, což bylo také v první půlhodině patrné. Dostávali jsme se do střelecký příležitostí, plzeňskou bránu jsme ohrožovali častěji, v deseti jsme ale museli změnit taktiku i způsob hry.

Právě dost přísné vyloučení Řepky a v samém závěru zápasu i plzeňského Rajtorala vyvolalo bouřlivou reakci a navodilo otázku, zda k Superpoháru nastupovat v nejsilnějších sestavách a s klíčovými hráči, když se tresty přenášejí i do ligy. A třeba Řepka vám bude v prvním podzimním ligovém duelu v Hradci Králové chybět...

Pravidla a řády jsou jasné, takže se nechci pouštět do spekulací. Rozhodčí faul odpískal, Řepku vyloučil a s tím nic nenadělám. Spíše mně vadí, že před zahájením nové sezóny jsme se nikde a od nikoho nedozvěděli, jaký trend budou sudí prosazovat, co budou trestat a za jaké přestupky a fauly budou udělovat karty. Osvěta by v tomto směru prospěla, neboť tolik emocí by rozhodně nevzplanulo.

Trenér Jozef Chovanec byl s vítězstvím v Superpoháru spokojen.foto: Právo/Jan Handrejch

Na duel o Superpohár, který byl ostatně generálkou na ligu i před vaším vstupem do kvalifikace o Ligu mistrů, jste si svorně přáli plné ochozy, ale moc diváků si na letenský stadion cestu nenašlo...

Praha je vylidněná, lidé jsou na dovolených, v Africe vrcholí mistrovství, takže je to celkem logické. Nic to však nemění na tom, že je jen dobře, že Superpohár existuje a že se zápas odehrál. Nehledejme na něm mouchy, neomlouvejme hráče, že snad budou dalším utkáním navíc unavení, bavme se spíše o tom, jak Superpohár rozvíjet dál. Za rok bude určitě jiná termínová listina a pak si i lidé cestu na stadión najdou.

Z vašich slov je cítit, že máte vyloženě radost, že se premiérovým vítězem Superpoháru stal váš tým...

Samozřejmě. A velkou!  Chtěli jsme vyhrát, což se nám povedlo, takže Sparta bude jednou provždy prvním vítězem této soutěže, která bude mít jednou tradici. Alespoň v to doufám.

To vám radost nezkazily ani komplikace, jež vám duel s Plzní přivodil?

Chtěli jsme si vyzkoušet různé varianty a změny v sestavě, jimiž jsme se chtěli prezentovat třeba už v kvalifikaci o Ligu mistrů příští týden v Lotyšsku, ale vývoj Superpoháru naše představy naboural. Musíme si ale poradit, hráčský kádr máme dostatečně široký.

V Superpoháru jste představil v základní sestavě dvě nové akvizice – navrátilce z ostrovů Matějovského a kamerunského útočníka Kweuka Jak jste s nimi byl spokojen?

Na tak krátkou dobu, jakou u nás Kweuke je, odvedl dobrou práci. Poznal mužstvo, stadion, zahrál si soutěžní zápas, což je důležité, neboť tréninky a přípravná nutkání ho tolik neprověří. Byl jsem s ním spokojený, protože jeho adaptace probíhá dobře a on dokázal, že může být platný pro náš způsob hry. I pro Matějovského šlo vlastně o soutěžní premiéru...Bylo pro mě záhadou, proč nedostává v Readingu příležitost, protože o jeho fotbalových kvalitách jsem nepochyboval a vlastně dva roky jsem o jeho příchod do Sparty usiloval. Proti Plzni prokázal své kvality, i když od něho budeme pochopitelně vyžadovat nejen fotbalovost, ale i více pohybu a agresivity.

V sestavě se naopak neobjevili slovenský reprezentant Kucka, stejně jako třeba Kušnír či Wilfried. Znamená to, že s nimi pro úvod sezóny nemůžete počítat?

Kušnír má zlomeninu v kotníku, takže čtyři až šest týdnů k dispozici skutečně nebude, Kucka si přivezl z mistrovství světa zánět v holeni a protože bere antibiotika a hrozí zánět okostice, nechtěli a asi ani nebudeme chtít riskovat případné další zdravotní komplikace. Wilfried nenastoupil v Superpoháru proto, že jsme chtěli v náročném a důrazně vedeném střetnutí chtěli vidět v akci právě.....

Reklama

Související témata: