Hlavní obsah

Zápotočnému se ulevilo. Slavný Bernd Schuster si ho v Besiktasi nechá

Ulevilo se mu. Na hostování do Bursasporu nepůjde, nové angažmá si také hledat nemusí, v Besiktasi tuto sezónu zůstane. Po dnech a týdnech naplněných nejistotou a pochybnostmi český legionář ve službách tureckého klubu Tomáš Zápotočný věří, že u Bosporu zůstane. „Nový trenér Bernd Schuster už naznačil, že se mnou pro novou sezónu počítá. Jasně že cítím úlevu, jasně že je to povzbuzení a nový impuls,“ svěřoval se Zápotočný před kvalifikačním duelem Evropské ligy s Plzní.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Zápotočný

Článek

S Besiktasem jste získal mistrovský titul v předloňské sezóně, s Bursasporem během hostování v uplynulé, přesto jste neměl jistotu, zda vůbec v Istanbulu zůstanete. Musela to být pro vás hodně nepříjemná situace...

Starosti už naštěstí pominuly, na devadesát procent to vypadá, že v Besiktasi zůstanu. Klub sice koupil bývalého kapitána madridského Realu Gutiho, takže ještě jeden hráč ze současného kádru bude muset odejít, ale já to snad nebudu.

Kde berete tu jistotu?

Nového trenéra Bernda Schustera jsem si získal, takže už naznačil, že se mnou počítá. Vypadá to, že z našeho současného kádru odejde spíše některý ze záložníků či útočníků.

Zmínil jste se o hvězdném Gutim, kterého Besiktas koupil v úterý z Realu Madrid. Kolem jeho příchodu musela v Istanbulu propuknout hotová fotbalová hysterie...

Přál bych českým divákům vidět, co se kolem jeho příchodu a podpisu smlouvy dělo. Televizní stanice přenášely všechno živě, fanoušci doslova šíleli. To se prostě musí zažít.

Besiktas angažoval nejen Gutiho, ale i kouče Bernda Schustera, bývalou hvězdu Barcelony a Realu Madrid, kde ostatně ještě předloni trénoval. Jak moc se klima v klubu změnilo?

Je to něco úplně jiného, než když mužstvo vedl jeho turecký předchůdce Mustafa Denizli. Ze Španělska přinesl tréninky, které mají úplně jiný střih a ráz, implantuje nám větší odhodlání, všechno se zdá rázem lepší.

Dva mistrovské turecké kluby Besiktas a Bursaspor, s nimiž jste získal ligové primáty, znáte určitě dokonale. Jaký je mezi nimi rozdíl?

V Besiktasi vládne daleko větší profesionalita, což je logické, protože jde o mnohem větší a slavnější klub. Bursaspor, pro nějž byl zisk titulu historickým úspěchem, je daleko menší, ale výborně se tam pracuje s mladými, pro nás zatím neznámými tureckými hráči.

Teď jste ovšem přiletěl do Čech s Besiktasem k prvnímu zápasu třetího kvalifikačního předkola Evropské ligy s Plzní. Asi nic jiného než vítězství a postup dál pro Besiktase neexistuje...

Jasně, ale přesto se musíme mít na pozoru. Však jsme spoluhráče i trenéry upozorňovali, že nás čeká úplně jiný protivník, než jakým byli v předchozím kole amatéři z Faerských ostrovů.  Před Horváthem jsme varovali obzvlášť, neboť tvoří hru Plzně a i třeba z působení v Galatasaray má s tureckým fotbalem bohaté zkušenosti. Proto si zvláště na něho dáme dobrý pozor.

Reklama

Související témata: