Hlavní obsah

Zbědovaný český fotbal budou na mistrovství světa zachraňovat naši bezdomovci

PRAHA

Do Rio de Janeira s nimi nepoletí, zápasům světového šampionátu na slavné pláži Copacabana přihlížet nebude, přesto první muž českého fotbalu Ivan Hašek patronát nad reprezentací bezdomovců převzal. A kdyby jen to! On dokonce vypsal motivační prémii. Doutník pro každého hráče a balíky minerálky Ondrášovka k tomu!

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Ivan Hašek nejlépe ví, jakou kouzelnou moc fotbal má. I proto se stal patronem reprezentace bezdomovců

Článek

„Tedy, pokud skončíte do patnáctého místa a obhájíte nejlepší umístění, jehož vaši předchůdci dosáhli,“ pravil, zatímco reprezentace vedená trenérem Milanem Ambrošem žije závěrečnými přípravami na páteční odlet do Brazílie, kde se osmé mistrovství světa koná. „A když skončíte do desáté příčky, slibuji i speciální odměnu,“ dodával Hašek v dobré víře, že se zbědovaný český fotbal alespoň nějakého úspěchu dočká.

Kapitán dvanáct let na drogách

Sice od mužstva poskládaného z hráčů, kteří poznali, jak chutná život na ulici, byli na drogách a zmítali se na okraji společnosti, ale jimž dal fotbalový míč nový smysl života.

„Dvanáct let jsem užíval tvrdé drogy, ještě před dvěma lety jsem byl na ulici. A teď letím na mistrovství světa,“ nemohl kapitán národního týmu bezdomovců Radim Šebestík uvěřit, že nesní a že si na šampionátu oficiálně nazývaném pouliční fotbal zahraje.

Už vím. Fotbal umí změnit život

Letos na něm bude v Riu startovat na šedesát reprezentačních celků z celého světa. Češi mezi nimi. Nejen plní touhy splnit patronovo přání, ale i dokázat, že fotbalový míč může lidem skutečně změnit život. "Mně ho opravdu změnil,“ chlubil se kapitán národního týmu. „Podle celosvětového výzkumu organizátorů ho změnil osmdesáti procentům hráčů, kteří se Homeless World Cupu zúčastnili,“ přidával Jiří Richter, vedoucí reprezentace českých bezdomovců a zároveň výkonný ředitel sdružení Sananim, jež za celým projektem v Čechách stojí.

I letos zorganizovala kvalifikační turnaj, jehož se zúčastnilo deset týmů, i letos sestavila reprezentaci ze čtyř hráčů vítězného celku, kterou doplnila o další čtyři fotbalisty z hráčů ostatních celků. A samozřejmě sehnala peníze potřebné na cestu za oceán, aby se český výběr mohl šampionátu zúčastnit.

Při nominaci nešlo jen o fotbalový kumšt

„Ale vybraní hráči museli kromě svých fotbalových kvalit prokázat i progres v osobním životě - změnit ho, řešit své sociální postavení, obnovit vztahy s blízkými a přáteli. A třeba si i sami vydělat peníze, aby jednou týdně jezdili do Prahy na přípravu a tréninky a chystali se na to, co je v Riu čeká. Na Copacabaně se totiž předvedou na hřišti pro malou kopanou ohrazeném mantinely, které v Čechách nemáme. Proto jsme museli improvizovat. I proto bude moc těžké, abychom patronovo přání splnili,“ vykládal Richter

Na světovém šampionátu bezdomovců, kam se každý hráč může podle platných regulí podívat jen jednou za život, se bude hrát o sedm trofejí. Češi by rádi jednu z nich dovezli. Pro svého patrona Ivana Haška, proto, aby sobě i ostatním podali důkaz, že snaha něco dokázat se vyplácí...

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG