Hlavní obsah

Kataru kazí naději na pořádání fotbalového MS malá rozloha

DAUHÁ

Ani parné léto, ani převážně islámské obyvatelstvo nebrání Kataru v kandidatuře na pořádání fotbalového mistrovství světa v roce 2022. Podle zástupců inspekčního týmu FIFA zemi může pokazit vyhlídky příliš malá rozloha.

Článek

S rozlohou 11 437 kilometrů čtverečních je stát z pobřeží Perského zálivu téměř sedmkrát menší než Česká republika. Kdyby nakonec šampionát hostil, byl by nejmenší pořadatelskou zemí od Uruguaye, která přivítala historicky první MS v roce 1930. Mezi všemi dvanácti stadiony by fanoušky v Kataru dělila maximálně hodina cesty.

"Z pohledu organizace má Katar jednoznačně potenciál na pořádání akce, jako je MS. Zatím ale bylo jen jediné podobně kompaktní mistrovství v roce 1930 v Uruguayi. Tehdy ovšem hrálo třináct týmů na dvou stadionech v jednom městě, dnes jsou podmínky dramaticky jiné," řekl agentuře Reuters Harold Mayne-Nicholls, který s šestičlenným inspekčním týmem v zemi strávil tři dny.

Katar chce dokázat, že Blízký východ je pro pořadatelství úspěšného světového šampionátu připravený, stejně jako to prokázala letos Jihoafrická republika. Na dvanácti stadionech chtějí organizátoři použít nejmodernější technologii, včetně chladícího systému poháněného slunečním zářením, který by by snižoval teplotu na hřišti na 27 stupňů Celsia z obvyklých čtyřiceti.

Dalšími vážnými kandidáty na pořádání šampionátu v roce 2022 jsou Austrálie, Japonsko, Jižní Korea či Spojené státy.

Reklama

Související témata: