Hlavní obsah

Fotbalové MS přineslo méně peněz, než JAR očekávala

JOHANNESBURG

Fotbalové mistrovství světa mělo změnit globální pohled na Jihoafrickou republiku a také přinést této zemi nemalé finanční prostředky. Image země se sice prý v očích 300.000 zahraničních turistů změnila k lepšímu, ekonomický přínos však zůstal za očekáváním.

Foto: Marcos Brindicci , Reuters

MS ve fotbale nepříneslo JAR tolik peněz, jak se očekávalo

Článek

Podle ministra pro cestovní ruch Marthinuse van Schalkwyka přinesl šampionát zhruba 3,6 miliardy randů (9,8 miliardy korun), což je asi třikrát méně, než tamní vláda očekávala. Globální ekonomická krize a menší počet turistů z celého světa tak zdaleka nepokryly náklady na infrastrukturu, které převyšovaly 100 miliard korun.

Pořadatelé mají nyní před sebou další úkol zajistit dostatečné využití nových stadionů. Vláda údajně zkoumá model z Jižní Koreje, která hostila šampionát v roce 2002 spolu s Japonskem. V Asii řada stadionů začlenila do svých útrob nákupní centra či byty.

Van Schalkwyka těší, že se Jihoafrická republika podle pozitivních reakcí zbavila nálepky země s vysokou kriminalitou. "Téměř 90 procent turistů uvažuje o tom, že se sem v budoucnu vrátí a 96 procent by doporučilo tuto zemi přátelům," uvedl.

Reklama