Hlavní obsah

FIFA neplánuje měnit způsob výběru pořadatelů fotbalových MS

PAŘÍŽ

Mezinárodní fotbalová federace FIFA nezvažuje, že by změnila způsob výběru pořadatelů světových šampionátů. Překvapivé vítězství Ruska a Kataru v souboji o pořádání fotbalových šampionátů v letech 2018 a 2022 se stalo terčem kritiky zejména v poražených kandidátských zemích.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Šéf FIFA Sepp Blatter na tiskové konferenci.

Článek

"Hlasovali jsme teprve před týdnem. Nescházeli jsme se od té doby kvůli reformě volebního systému. Teď to není na pořadu dne," uvedl generální sekretář FIFA Jerome Valcke.

Členové výkonného výboru FIFA přisoudili minulý čtvrtek pořadatelství MS v roce 2018 Rusku a následujícího šampionátu v roce 2022 Kataru. Obě země budou šampionát hostit poprvé v historii. Výběr se dočkal kritiky zejména ze strany některých poražených kandidátů. Anglie a Spojené státy viní FIFA z podjatosti. Rozhodly prý především finanční možnosti vítězů.

"Ano, bylo to politické rozhodnutí. Ale převažující reakce jsou podle mého pozitivní. Fotbaloví příznivci výběr poměrně dobře přijali. Ukazuje to, že se fotbal otevírá světu," prohlásil Valcke. "Rusko je skvělou fotbalovou zemí a šampionát si zaslouží. A Blízký Východ také patří do fotbalové rodiny," dodal.

Organizátory MS volilo letos 22 členů výkonného výboru FIFA, původně jich však mělo být o dva víc. Nigerijský a tahitský zástupce byli z hlasováni vyloučeni, protože je reportéři deníku Sunday Times usvědčili skrytou kamerou z toho, že byli ochotni hlasovat za úplatek.

Volba podle Valckeho probíhala standardně. "Dvaadvacet členů bylo v místnosti spolu s právníkem a volebním úředníkem. Každý měl volební lístek s razítkem od právníka. Tajná volba je běžný postup," řekl.

Pořadatele pro turnaj v roce 2026 určí FIFA nejdříve za osm let.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG