Hlavní obsah

Zápas v Ammánu skončil 250 zraněnými fanoušky

AMMÁN

Na 250 lidí bylo zraněno v Ammánu na pátečním fotbalovém zápase, v němž v domácí lize porazil palestinský tým jordánské soupeře. Palestinský Al-Vihdat zvítězil na týmem Al-Fajsalí 1:0 a na stadiónu se pak strhla potyčka mezi fanoušky i policisty. Policie musela zasáhnout slzným plynem, ale svědci ji považují za viníka násilí.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Policisté uzavřeli východy ze stadiónu a v nastalém zmatku a tlačenici dav prolomil zátaras mezi diváky a hrací plochou. "Byli jsme svědky masakru, za nějž mohou policisté, kteří nejednali s rozvahou. Kdyby měli smysl pro národní povinnost, poskytli by těm lidem ochranu. Za toto násilí nesou odpovědnost oni," řekl předseda klubu Palestinců Tárik Churí.

Jordánsko má šest miliónů obyvatel a asi polovina z nich jsou lidé palestinského původu. Většinou jde o potomky uprchlíků z dnešního Izraele. Oba týmy byly domácí, ale jejich zápasy vždy znamenají bezpečnostní riziko. Jordánci palestinského původu jsou v zemi považováni za občany druhého řádu, nemají velké zastoupení ve vládě, neslouží v armádě ani u policie.

Podle vládních zdrojů muselo být po pátečním střetu převezeno se zraněním do nemocnice na 150 lidí, z nichž 25 byli policisté. Nemocniční personál hovoří o 250 až 300 zraněných. Svědci tvrdí, že policisté zdrželi fanoušky týmu Al-Vihdat na stadiónu a ven pustili jako první příznivce jordánského Al-Fajsalí. Ti pak začali na soupeře házet zvenčí kamení.

Palestinci pak zapalovali světlice u nemocnice v palestinském uprchlickém táboře, kam byla většina raněných převezena. Tvrdí, že se policisté nedokázali smířit s porážkou týmu Jordánců a zasahovali ve prospěch stoupenců Al-Fajsalí.

Při loňském zápase obou týmů provolávali fanoušci Al-Fajsalí urážky vůči královně Ranje, která je palestinského původu, a také jejímu synovi a korunnímu princi Husajnovi.

Incident stál za depeši americkému diplomatovi z Ammánu a je mezi telegramy zveřejněnými serverem WikiLeaks. "Král o tomto incidentu a jeho politickém dopadu zarytě mlčí. Diplomaté a lidé, kteří se stýkají s nejvyššími vládními představiteli, jsou zmateni tím, že král na tento útok na svou rodinu nijak nereagoval," napsal diplomat v depeši.

Reklama

Související témata: