Hlavní obsah

Polská policie zadržela pět lidí kvůli korupci ve fotbale

VARŠAVA

Polská protikorupční policie ve čtvrtek kvůli údajnému úplatkářství zadržela dva bývalé fotbalisty klubu Cracovia Krakov a tři osoby spojené s klubem Sandecja Nowy Soncz. Informovala o tom polská média.

Článek

Bývalý hráč Cracovie Pawel D. je podezřelý, že se v květnu 2006 za 100.000 zlotých (624.140 korun) postaral o to, aby jeho klub prohrál se Zaglebie Lubin. Díky vítězství si Lubin v sezoně 2006/2007 zahrál v Poháru UEFA. Soud ve Vratislavi uvalil na Pawla D. dvouměsíční vazbu. Jiný hráč Cracovie, který je také údajně zapleten do tohoto případu, byl propuštěn na kauci.

Vyšetřování v souvislosti s korupcí v polském fotbalu trvá od května 2005. Prokuratura od té doby obvinila více než 300 lidí: jsou mezi nimi rozhodčí, hráči, trenéři včetně kouče národní reprezentace a různí fotbaloví funkcionáři, a to i ti z nejvyšších pater Polského fotbalového svazu.

Úplatkářství výrazně poškodilo reputaci polského fotbalu. Není vyloučené, že celá aféra vrhne stín i na mistrovství Evropy, které Polsko uspořádá příští rok společně s Ukrajinou. Deník Przeglad Sportowy před několika dny napsal, že je pravděpodobné, že na Euru 2012 nebude žádný polský rozhodčí. Jedním z důvodů je právě to, že mnoho sudích se zapletlo do úplatkářství. Podle listu by šlo o první příklad, kdy pořadatelská země nemá na ME svého rozhodčího.

Reklama

Související témata: