Hlavní obsah

Gullit dorazil do Grozného, vítaly ho stovky lidí

GROZNYJ

Bývalý slavný nizozemský fotbalista Ruud Gullit ve středu poprvé přijel do Čečenska, kde bude trénovat klub Těrek Groznyj. Držitele Zlatého míče z roku 1987 přivítalo na letišti několik stovek fanoušků a poté se Gullit setkal s prokremelským čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem, jenž je zároveň prezidentem Těreku.

Článek

Osmačtyřicetiletý Nizozemec se dohodl s týmem z Grozného před dvěma týdny na kontraktu na rok a půl. Ačkoli jeho působení v neklidném kavkazském regionu vzbudilo údiv, tvrdil, že do Těreku nešel pro peníze. Od Kadyrova dostal Gullit za úkol skončit s klubem v horní osmičce tabulky ruské ligy, v níž se bude v závěrečné fázi sezony bojovat o titul a evropské poháry.

Bývalý kouč Chelsea, Newcastlu, Feyenoordu a Los Angeles Galaxy uvedl, že bude se svým týmem žít a trénovat mimo Čečensko, v lázeňském městě Kislovodsk ve Stavropolském kraji. Podle Kadyrova se klub časem do Grozného vrátí - s novým koučem dnes navštívili rozestavěný stadion, jenž bude mít kapacitu 30.000 diváků.

Den před Gullitovým příjezdem otřásly Grozným tři exploze na různých místech města, při nichž byli zranění tři policisté a dva civilisté. Podle Kadyrova je však Čečensko "nejbezpečnějším místem na Zemi".

Mistr Evropy z roku 1988 Gullit, jenž v dobách své největší slávy proslul účesem s vlasy spletenými do copánků, byl za své angažmá v Grozném kritizován především aktivisty na ochranu lidských práv. Podle nich se Kadyrovovi lidé nevyhýbají proti podezřelým vzbouřencům a jejich sympatizantům nejhorším formám nátlaku včetně únosů, mučení a zabíjení.

Gullit kritiku odmítl a tvrdí, že jeho přítomnost by mohla mít na region pozitivní vliv. "Vždycky budou názory pro a proti. Já se ale nechci plést do politiky. Chci se koncentrovat na sport a dát místním lidem v jejich životech zase trochu radosti," uvedla bývalá fotbalová hvězda.

Reklama

Související témata: