Hlavní obsah

Ronaldův fotbalový konec urychlily zdravotní komplikace

RIO DE JANEIRO

Hlavním důvodem konce fotbalové kariéry Brazilce Ronalda byly zdravotní problémy. Trojnásobný nejlepší hráč světa na dnešní tiskové konferenci řekl, že kvůli nim a také vinou zranění a s tím souvisejících problémů s kondicí už neměl šanci se dostat do někdejší formy.

Foto: John Vizcaino , Reuters

Ronaldo v bílém se stal terčem posměchu fanoušků.

Článek

Podle svých slov Ronaldo přišel již při působení v AC Milán na to, že má problémy se štítnou žlázou. "Zhruba před čtyřmi lety jsem zjistil, že trpím sníženou funkcí štítné žlázy. To zpomaluje metabolismus a k léčbě bych musel užívat hormony, které jsou v antidopingových pravidlech zakázány," vysvětlil historicky nejlepší střelec světových šampionátů, který byl v poslední době opakovaně kritizován za to, že je pomalý a má nadváhu.

Nikomu nic nevyčítá

"Možná teď bude někoho mrzet, že se mými problémy s hmotností bavil. Ale nikomu nic nevyčítám. Chtěl jsem všechno uvést veřejně na pravou míru až v poslední den kariéry," vysvětlil Ronaldo, jenž si k setkání s médii přizval i své dva syny.

Velkou nevoli fanoušků zažil společně se svými spoluhráči z Corinthians i poté, co klub před dvěma týdny překvapivě vypadl z Poháru osvoboditelů. Za vyřazení se jim nyní omluvil, načež propukl v pláč. Slíbil ale, že bude nedále velkým příznivcem klubu a bude pravidelně navštěvovat jeho zápasy.

Čtyřiatřicetiletý Ronaldo se nejlepším hráčem světa stal v letech 1996, 1997 a 2002 a dvakrát také získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu v Evropě. V brazilské reprezentaci Ronaldo odehrál 97 zápasů, nastřílel 62 gólů a stal se mistrem světa v letech 1994 a 2002. V Evropě Ronaldo hrál od roku 1994 a nastupoval za PSV Eindhoven, Barcelonu, Inter Milán, Real Madrid a AC Milán.

Reklama