Hlavní obsah

V Itálii to byly nádherné chvíle, říkají fotbalisté do 17 let

PRAHA

Nejkrásnější chvíle svých krátkých kariér prožívali čeští fotbalisté do 17 let v minulých dnech v Itálii, kde vybojovali postup na květnové mistrovství Evropy. Kromě mnoha zážitků si z Lecce odvezli i velké množství zkušeností, především zápas s domácí Itálií prý byl po psychické stránce hodně náročný.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Josef Csaplár dotáhl reprezentaci do 17 k postupu na ME.

Článek

"Pocity jsou ty nejkrásnější, které jsem dosud poznal. Je to nádhera, když se postoupí do nejlepší osmičky celé Evropy. V týmu vládla neuvěřitelná atmosféra, strašně jsme rádi, že jsme to zvládli," řekl po návratu do Čech pro klubový web teplický stoper Michael Lüftner, který patřil k pilířům české obrany.

"Tahle utkání byla asi naše nejdůležitější v kariéře. Hlavně utkání s Itálií bylo psychicky velmi náročné. Zápas před dvěma tisíci diváky zažilo málo kluků, ale my to zvládli na jedničku. Dalo nám to opravdu hodně," doplnil záložník Bohemians 1905 Petr Nerad, který do zápasů zasahoval jako střídající hráč a vždy byl důležitým oživením.

Svěřenci trenéra Josefa Csaplára začali svůj boj o Euro výhrou 1:0 nad Slovenskem. "První poločas byl z obou stran nudný. Druhou půli jsme už byli aktivnější a stále jsme se snažili něco vymyslet na slovenskou obranu. Nakonec jsme se dočkali, když ve druhé minutě nastavení se trefil Fojtášek a zaslouženě jsme brali tři body," hodnotil první zápas Nerad.

Proti Itálii byli lepší

Pak přišla klíčová bitva s Itálií. "Věděli jsme, že to bude asi nejtěžší soupeř. Ale náš výkon byl jasně lepší než protivníkův. Dostali jsme brzo gól, ale postupem času jsme Italy přehrávali a otočili zápas," řekl Lüftner, který si kromě výborné obrany připsal i vítězný gól. "Rozhodně to byl nejdůležitější gól v kariéře. Budu si ho pamatovat hodně dlouho. Dal jsem ho po výborně zahrané standardní situaci, našel jsem sem si míč a uklidil ho do sítě," dodal.

V závěrečném utkání tak Čechům stačila remíza 1:1 se Skotskem, kterou zařídil ostravský útočník Lukáš Stratil. "V gólovém momentu byla i dávka štěstí. Kopali jsme roh, po kterém se ke mně odrazil míč a naštěstí jsem to prostřelil. Zvolil jsem prostě dobrý výběr místa," uvedl skromně střelec z Baníku.

Mohutné oslavy postupu se však prý nekonaly. "Byly skromnější, ale o to příjemnější. Propuklo to už na hřišti, kdy měli všichni ohromnou radost. V šatně jsme si všichni zařvali, zazpívali, zatancovali. Po příjezdu na hotel jsme si už jen přiťukli a stanovili si nový cíl - postup na světový šampionát v Mexiku," prozradil Nerad.

Užili si ligový zápas

Ten si se spoluhráči užil i návštěvu utkání italské ligy mezi Lecce a Bolognou. "I když to nebyl zrovna atraktivní zápas, tak jsme si to s klukama užili. Dále jsme navštívili centrum Lecce, chodili po obchodech a procházeli město. Průvodcem nám byl Luboš Adamec, který hraje v Itálii za Juventus. Také mě překvapilo, že nás na ulici neustále někdo zastavoval a ptal se nás, co jsme zač. Itálie je celkově hodně přátelská země," dodal Nerad.

Svými výkony v Itálii si čeští mladíci řekli i o pozornost zahraničních skautů. "Od trenéra jsme věděli, že na zápasech budou skauti. Ale z jakých konkrétních klubů, to bohužel nevím. Nechtěli jsme se tím však nechat rozhodit, hlavní bylo se maximálně koncentrovat na vlastní výkony," uvedl Stratil.

Toho nyní čeká spolu s ostravskými spoluhráči další cesta do zahraničí. Účastní se totiž mistrovství světa středních škol v Brazílii, kam se potřetí v historii probojovala střední škola z Ostravy-Kunčič. "Máme obrovskou radost, že jsme se tam dostali. Do Brazílie se nejezdí každý týden. Porovnáme si, jakým stylem se hraje v Brazílii, i když tam samozřejmě budou i jiná družstva. Ve skupině máme tuším Brazílii, JAR, Belgii a Portugalce. Určitě to bude další neskutečný zážitek," dodal Stratil

Reklama