Hlavní obsah

Polsko chystá před fotbalovým Eurem "protichuligánský balíček"

VARŠAVA

Polsko chce před fotbalovým mistrovstvím Evropy zpřísnit tresty pro lidi, kteří by mohli tuto sportovní akci ohrozit. Nejde jen o fotbalové chuligány, ale i o zloděje, kteří rozkrádají části železniční infrastruktury, nebo autory falešných výstražných telefonátů. Je pravděpodobné, že Polsko v době konání turnaje obnoví kontroly na hranicích.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Řádění fotbalových chuligánů

Článek

Evropský šampionát uspořádá Polsko příští rok společně s Ukrajinou. UEFA minulý týden Varšavě vzkázala, že jí dělají starosti polští fotbaloví chuligáni. "Euro 2012 nemůže ovládnout agresivita, banditi a chuligáni," řekl na dnešní tiskové konferenci ministr spravedlnost Krzysztof Kwiatkowski.

Výtržníky a násilníky čeká soud přímo na fotbalových stadionech, kde jsou pro to vyčleněné zvláštní místnosti. Procesy se budou konat prostřednictvím videokonference, cizincům polská strana zajistí tlumočníky. "Jde o to, aby justice fungovala rychle, aby nikdo neměl pocit beztrestnosti," uvedl Kwiatkowski.

Fotbaloví chuligáni, kterým soud zakázal chodit na stadiony, budou moci zápasy sledovat jen z domácího vězení. Zda se odsouzení i přes zákaz nepokoušejí nějakým způsobem na vytoužený zápas na stadion dostat, budou kontrolovat "elektronická pouta" na zápěstích nebo kotnících, jež jsou propojena s monitorovacím zařízením.

Pokud by se hooligans snažili z domácího vězení uniknout, hrozilo by jim několikaleté vězení. Další roky za mřížemi by je čekaly, pokud by je policie přistihla na stadionu.

Polská policie je doposud bezradná v takových případech, kdy na silnici zastaví třeba autobus s fanoušky, kteří si s sebou vezou nebezpečné předměty, jako jsou nože nebo mačety. V budoucnu jim je bude moci zabavit a dát jim pokutu za přestupek.

Polští hooligans se 25. března "vyznamenali" při přípravném utkání s Litvou v Kaunasu. Poničili stadion i jeho okolí, porvali se se strážci pořádku i mezi sebou. Policie jich šedesát zadržela.

O minulém víkendu zase šéf tvrdého jádra fanoušků Legie Varšava po prohraném zápase vtrhl na trávník a dal facku obránci Jakubu Rzežniczakovi. Pak mohl bez problémů odejít, klub mu zákaz vstupu na svůj stadion obnovil teprve v pondělí.

Polsko se chce také vyhnout situacím, kdy by strážci pořádku museli kvůli falešnému alarmu evakuovat desítky tisíc lidí ze stadionu. Podle Kwiatkovského jsou v Polsku takové případy velmi časté, lidem, kteří si dělají legraci z policie, hrozí jen měsíční vězení, nově to má být až osm let za mřížemi.

S tvrdšími tresty musejí počítat i zloději částí dopravní infrastruktury, kteří komplikují provoz hlavně na železnici. "Představme si, že kvůli takové krádeži se někde v poli zastaví vlak převážející několik stovek fotbalových fanoušků. Nechci vůbec rozvádět, co by se všechno mohlo stát," řekl ministr spravedlnosti.

"Protichuligánský balíček" bude muset schválit polský parlament. Nová opatření mají začít platit od příštího roku.

Reklama

Související témata: