Hlavní obsah

Blatterův trapas: Pozval i operního pěvce, na jméno Domingo si však nevzpomněl

PRAHA

I věhlasného španělského operního pěvce Placida Dominga první muž světového fotbalu Sepp Blatter do nově vytvořené „rady moudrých FIFA“ pozval, když však měl vyjmenovat její členy, na jméno světoznámého tenora si ne a ne vzpomenout. „Kontaktoval jsem také španělského zpěváka...Pomozte mi s jeho jménem,“ trapně se zakoktal sedmdesátiletý Blatter v interwiew pro televizní stanici CNN.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Šéf FIFA Sepp Blatter pozval do komise moudrých i španělského tenora Placida Dominga.

Článek

Pokus o svržení bravurně ustál a hned poté, co si upevnil vládu nad světovým fotbalem předvedl pětasedmdesátiletý švýcarský prezident FIFA Sepp Blatter další ze svých mistrovských diplomatických veletočů. Alespoň tak je jeho „rada moudrých FIFA“ vnímána.

Původně byla tato speciální komise, která vznikla na volebním kongresu FIFA v Curychu, vnímána jako nezávislý orgán, jenž má vyšetřit všechny skandály cloumající světovým fotbalem. Korupční skandály související s volbami, podivné zvolení Kataru pořadatelem mistrovství světa v roce 2022, uplácení, milionové všimné za hlasy...

Budou to poradci, obrací Blatter

Nyní ovšem Blatter obrací. „Tito pánové budou fungovat více méně jako naše poradci, protože to samo sebou nejsou fotbaloví odborníci,“ prohlásil prezident FIFA pro CNN a pochlubil se, že kromě bývalého amerického ministra zahraničí Henry Kissingera oslovil i světoznámého španělského operního pěvce.

„Kontaktoval jsem španělského zpěváka. Pomozte mi s jeho jménem...,“ nemohl si za živého boha vzpomenout na jméno Placido Domingo a teprve po nápovědě pokračoval. „Je šťastný, ba přímo pyšný, že se stane podobně jako Kissinger součástí naší komise moudrých.“

Na poznámku, že v komisi vedené bývalý šéfem americké FBI Louisem Freehem zasednou Kissinger, jemuž je osmaosmdesát, či třeba Domingo, kterému bylo v lednu sedmdesát, odvětil pětasedmdesátiletý Blatter víc než diplomaticky. „Jsou to sice staří, ale velice moudří muži.“

Jak ovšem z Blatterových slov vyplynulo, s šetřením prapodivné volby Kataru coby pořadatele mistrovství světa v roce 2022 nebude nic. „Nevím, proč bychom měli tuto volbu otvírat jen proto, že někdo něco směrem ke Kataru řekl,“ naznačil, že se nemíní už dále zatěžovat invektivami, že si malý emirát v Perském zálivu pořadatelství u členů výkonného výboru FIFA koupil.

Paradoxní přitom je, že na kongresu v Curychu bylo rozhodnuto, že napříště už nebude pořadatele světových šampionátů volit výkonný výbor FIFA, ale všechny členské země. „Pokud ovšem rada nebo etická komise budou mít dojem, že by přece jen měli něco činit, pak to bude jejich rozhodnutí,“ nechal si Blatter otevřená zadní vrátka.

Podezření, že si Katar pořadatelství MS 2022 prostě koupil, se vynořilo v souvislosti s mailem generálního tajemníka FIFA Jerome Valckeho, v němž tuto možnost naznačil. „Nešlo o obvinění z korupce, ale o odkaz na finanční sílu Kataru,“ snažil se Blatter už dříve vyvrátit obvinění a spekulace s ním související.

Reklama