Hlavní obsah

Mexičané obhájili titul ve Zlatém poháru

PASADENA

Mexičtí fotbalisté obhájili prvenství ve Zlatém poháru. V repríze posledního finále šampionátu Severní a Střední Ameriky opět porazili USA, tentokrát 4:2. Američané přitom na stadiónu Rose Bowl v Pasadeně vedli před 93 420 diváků už 2:0, ještě do přestávky ale o vedení přišli a soupeř po změně stran dvěma góly strhl vítězství na svoji stranu.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Mexičtí fotbalisté se radují z vítězství ve Zlatém poháru.

Článek

Mexičané prošli soutěží bez zaváhání, jen v semifinále se vypořádali s Hondurasem až v prodloužení. V úvodu turnaje přitom přišli o pět hráčů, kteří byli vyřazeni z týmu kvůli pozitivním dopingovým testům. "To, co se stalo, nám pomohlo se semknout, udělalo to z nás silný tým," řekl kouč José Manuel de la Torre. "Byl to pro nás složitý turnaj, ale teď si to užíváme. Nejsou lepší okamžiky než vítězství," dodal.

Tým USA toužil po odvetě za drtivou finálovou porážku 0:5 z roku 2009 a po gólech Michaela Bradleyho a Landona Donovana v první pětadvacetiminutovce vše nasvědčovalo tomu, že se jim podaří. Pablo Barrera a Andreas Guardado ale neméně rychle vyrovnali a už v 50. minutě Mexičané vedli po druhém gólu útočníka West Hamu Barrery. Posledním střelcem turnaje byl Giovani Dos Santos.

Naprázdno tentokrát vyšel mexický kanonýr Manchesteru United Javier Hernández. Sedm vstřelených gólů z předchozího průběhu Zlatého poháru bylo ale dostatečným důvodem k udělení ceny pro nejužitečnějšího hráče turnaje. "Lidi mě někdy označují za hrdinu nebo idol, ale v tomhle týmu nejsou hrdinové ani hvězdy, tam je jen dvacet hráčů, kteří chtějí ze sebe dostat to nejlepší," řekl skromně populární útočník přezdívaný Chicharito.

"Tenhle jejich mladý tým má takovou dynamiku, s jakou jsem se v zápasech s Mexičany ještě nikdy nesetkal. Je tam pár výjimečných hráčů, kterým když dáte prostor, tak vás přehrají," konstatoval jeden z nejzkušenějších Američanů Donovan.

Mexičané ovládli Zlatý pohár pošesté v historii, Spojené státy zůstaly na čtyřech titulech. Nadvládu těchto zemí přerušila pouze v roce 2000 Kanada.

Fotbalové mistrovství Severní a Střední Ameriky Zlatý pohár - finále v Pasadeně (USA):
USA - Mexiko 2:4 (2:2)
Branky: 8. Bradley, 23. Donovan - 29. a 50. Barrera, 36. Guardado, 76. Dos Santos. Diváci: 93 420.

Reklama

Související témata: