Hlavní obsah

Já už řídil i letadlo, vy jenom auto, vzkázal Rajchl svým sokům

PRAHA

Druhý pokus, jak najít nástupce Ivana Haška, se blíží. O funkci předsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR) se na valné hromadě 17. listopadu v Nymburce utkají Jindřich Rajchl, Miroslav Pelta a Tomáš Paclík. A právě dosavadní místopředseda Jindřich Rajchl byl v pondělí hostem Sport.cz při on-line rozhovoru se čtenáři. Před první volbou se cítil jako favorit a hodně si věří i nyní.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Jindřich Rajchl při on-line rozhovoru se čtenáři Sport.cz.

Článek

Byl hodně zklamaný, když v září po česko-moravských půtkách na volbu předsedy vůbec nedošlo. Přesto Jindřich Rajchl kandiduje znovu. A podle svých slov si dost věří.

„Před minulou valnou hromadou jsem byl považován za favorita a nedomnívám se, že by od té doby došlo k nějakému výraznějšímu posunu v preferencích delegátů. Jdu do volby proto, že cítím podporu desítek lidí, kteří dělají fotbal v Čechách i na Moravě, a protože mám fotbal rád.“

Rajchlovým konkurentem je nadále šéf jabloneckého klubu Miroslav Pelta a nově také majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík. „Jsou to rozhodně silní soupeři. To je bez diskuse. Já mám ale mnohem větší zkušenost s prací na svazu. A věřte mi, že řídit klub a řídit svaz, to je stejný rozdíl, jako řídit auto nebo řídit letadlo. Mohu to osobně posoudit, protože jsem si vyzkoušel jak práci v klubu, tak i na svazu,“ vzkázal Rajchl během rozhovoru se čtenáři svým protivníkům.

Na asociaci by si mohla posvítit „normalizační komise“

Hrozba dalšího volebního patu zatím není zažehnána. Otázkou je, zda bude schválen volební řád. „Samozřejmě je možný i scénář, že předseda zvolen vůbec nebude. To by ale byl jednoznačně špatný signál pro fanoušky a fotbalovou veřejnost. Fotbal by znovu ukázal, že je uzavřený sám do sebe,“ varuje Rajchl.

Jindřich Rajchl se představuje delegátům valné hromady FA ČR.foto: Právo/Jan Handrejch

„Sankce by nám bezprostředně nehrozily, ale myslím si, že by se v takovém případě velmi zintenzivnil zájem FIFA o naše stanovy. V krajním případě by mohla být ze strany této federace ustavena tzv. ‚normalizační komise‘, která by nám předložila návrh změny stanov v takovém smyslu, aby blokace volby už nebyla napříště možná.“

Haška by už zpátky nelákal

Ještě před valnou hromadou odlétá místopředseda asociace v úterý ráno do Podgorici, aby přímo na místě držel palce národnímu týmu v odvetě baráže s Černou Horou. Po páteční výhře 2:0 má reprezentace postup na EURO 2012 na dosah – a účast na evropském šampionátu by mohla rozjitřenou atmosféru ve fotbalovém zákulisí uklidnit.

„Pokud postoupíme na EURO a já budu zvolen předsedou, prémie za účast na šampionátu bych určitě chtěl investovat do mládeže a do rozvoje fotbalu na těch nejnižších úrovních,“ slíbil.

Rajchl přiznává, že po rezignaci Ivana Haška nemá hnutí k dispozici „ikonu“, jež by tmelila celý česko-moravský fotbalový národ. Haška ovšem k návratu přemlouvat nebude. „Návrat Ivana v tuto chvíli není možný a myslím si, že ani on by se vrátit nechtěl. V mnoha projektech bych pokračoval, ale mnoho věcí bych změnil. Uplatňoval bych více manažerský přístup a v mnoha věcech bych byl razantnější a nekompromisnější,“ ujistil Rajchl.

Jindřich Rajchl
Datum a místo narození: 27. září 1976, Hradec Králové
Funkcionářská kariéra: výkonný ředitel Blšan (2002-05), člen dozorčí rady Dukly Praha (od 2008), místopředseda ČMFS/FAČR (od 2009)
Vzdělání: právnická fakulta UK v Praze
Ostatní: právník, od roku 2001 obhajuje bývalého předsedu ČMFS Františka Chvalovského, brzy poté se stal šéfem Blšan; vede české a slovenské zastoupení internetové sázkové kanceláře Bwin; byl považován za pravou ruku Ivana Haška, kterého podporoval už při volbách v roce 2005; před časem byl zvolen do nového představenstva Sazky; jako své koníčky uvádí basketbal a americký fotbal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články